LISTA Medicamente cu VALSARTAN retrase din farmaciile din Romania.

ALERTA! Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale informeaza ca s-a dispus retragerea de pe piata a unor medicamente care au ca substanta activa valsartan, fabricata de producatorul Zhejiang Huahai Pharmaceuticals din China, în urma depistarii unor impuritati cu potential carcinogen cunoscute sub denumirea de N-nitrozodimetilamina (NDMA).

In cazul medicamentelor cu substanta activa valsartan afectata de prezenta impuritatii, pe baza nivelurilor medii de impuritate detectata în substanta activa la compania Zhejiang Huahai Pharmaceuticals.
lista medicamente cu valsatran cancerigene retrase din romania

Astfel EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) estimeaza posibilitatea aparitiei unui caz de cancer în plus fata de riscul general la fiecare 5.000 de pacienti care utilizeaza zilnic doza cea mai mare de medicament cu valsartan (320 mg) afectat, timp de 7 ani,

In România sunt în curs de retragere de pe piata (farmacii cu circuit deschis si închis, distribuitori angro) urmatoarele medicamente potential cancegrigene:
  • Valsartan Zentiva 80 mg comprimate filmate, 
  • Valsartan Zentiva 160 mg comprimate filmate, 
  • Valsartan Torrent 80 mg comprimate filmate, 
  • Valsartan Torrent 160 mg comprimate filmate,
  • Valsartan Hidroclorotiazida Torrent 160mg/12,5mg, comprimate filmate,
  • Valsartan Hidroclorotiazida Torrent 80mg/12,5mg, comprimate filmate.

Substanta activa continuta de celelalte medicamente care au în compozitie valsartan, fabricata de alti producatori, NU este afectata de prezenta impuritatii.