Noutati Diabet: Femeile cu Diabet tip 1 mor cu aproximativ 18 ani mai repede.

Wiki medical. Potrivit unui nou studiu publicat in revista ”The Lancet” femeile care dezvolta diabet de tip 1 inainte de varsta de 10 ani mor cu aproximativ 18 ani mai repede decat cele care nu sufera de diabet.

Barbatii pierd, in medie, 14 ani din viata, iar viata pacientilor diagnosticati cu Diabet zaharat tip 1 intre 26 si 30 de ani este redusa cu 10 ani, potrivit aceluiasi studiu clinic.

Studiul medical s-a bazat pe datele a 27.195 de persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1, fiind urmarite pe o perioada de 10 ani.
diabet zaharat necomplicat tip 1 cauze

Acestea au fost comparate cu rezultatele a 135.178 de persoane sanatoase, fiind pastrate aceleasi caracteristici privind sexul, varsta si resedinta.

Diabetul zaharat de tip 1 este una dintre cele mai frecvente boli cronice care afecteaza copiii din Suedia, majoritatea fiind diagnosticati intre 10 si 14 ani. 

Numarul persoanelor cu Diabet de tip 1 este in crestere, iar procentul este printre cele mai ridicate din lume, Suedia fiind a doua tara, dupa Finlanda, cu un numar intre 50.000 si 60.000 de persoane afectate.

Se cunostea deja ca diabetul zaharat de tip 1 este asociat cu o speranta de viata mai mica, dar, pana in prezent, nu se stia daca genul si varsta la care a debutat boala influenteaza speranta de viata si riscul bolilor cardiovasculare.

Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 inainte de varsta de 10 ani prezinta o probabilitate de 30 de ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat cei sanatosi. 

In cazul celor diagnosticati intre 26 si 30 de ani, factorul de risc a mai crescut cu 6. 

Una dintre cele mai mari cresteri s-a inregistrat in cazul femeilor, ele prezinta o probabilitate de 90 de ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat cele santoase daca au fost diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 inainte de 10 ani.
Prin acest studiu echipa de cercetatori adorit sa sublinieze importanta ingrijirii individualizate.

Stim cu siguranta ca, daca tinem sub control nivelul zaharului din sange la acesti pacienti, putem diminua considerabil riscul bolilor cardiovasculare.

Este important sa luam in considerare atat dovezile bazate pe medicamente, cat si dovezile moderne, bazate pe tehnologie, pentru masurarea nivelului de zahar din sange si pentru administrarea insulinei la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 inca de la o varsta frageda.