Opinii Medicale Testul P1GF pentru diagnosticul preeclampsiei

Sa ne facem o parere despre testul P1GF (factorul de creştere placentar), analiza care se efectuează în perioada de sarcină şi are rolul de a identifica atât pacientele deja afectate de această boală, cât şi pe cele care prezintă un risc crescut de a dezvolta preeclampsie, înaintea apariţiei primelor simptome clinice.

Preeclampsia este principala cauză de morbiditate şi mortalitate maternă.

Preeclampsia intervine de obicei după săptămâna 20 de sarcină şi se caracterizează prin apariţia hipertensiunii arteriale, pierderi de proteine prin urină şi edeme (umflături) generalizate.

Pareri forum medical Test P1GF pentru diagnosticul preeclampsiei

Toate aceste simptome apar la femeile gravide care nu au un istoric de boli renale sau vasculare, până la debutul acestor simptome.

Nivelul seric al P1GF creşte semnificativ în timpul primelor două trimestre de sarcină şi atinge vârful în săptămânile 29-32, cu o medie ce depăşeşte 750 pg/ ml.

ATENTIE Netratată, preeclampsia evoluează spre eclampsie, moment în care încep să apară convulsiile.

Eclampsia este o afecţiune extrem de severă, cu consecinţe nefaste atât pentru mamă, cât şi pentru făt.

Identificarea precoce a pacientelor cu risc crescut de preeclampsie este importantă întrucât contribuie la o urmărire atentă şi amănunţită a mamei afectate de această boală, fapt care reduce efectele adverse la mamă și făt.

Testul P1GF poate fi efectuat la orice vârstă de gestaţie, începând chiar cu primul trimestru de sarcină, şi este biomarkerul care contribuie la prevenirea, diagnosticarea şi stabilirea prognosticului gravidelor cu preeclampsie.

Examenul este recomandat, în special, în situaţiile în care gravidele constată următoarele simptome: creşterea recentă a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHG, edeme (umflături), prezenţa proteinelor în urină, fără fenomene inflamatorii infecţioase.

In Romania va recomandam efectuarea Testul P1GF pentru diagnosticul preeclampsiei la Centrul de Medicina Materno-Fetala si Reproducere Umana Asistata: Calea Grivitei nr. 365

Determinarea serică a P1GF se realizează prin metoda TRACE (Time - Resolved Amplified Cryptate Emission) pe aparatul Brahms Kryptor Compact Plus.
MAI POTI CITI