Opinii medicale: Tipuri de Tulburari Afective Depresive de la tulburare maniaco-depresiva la depresie psihotica

In literatura medicala, tulburările afective depresive sunt grupate, în funcție de caracteristicile lor, în mai multe categorii: tulburare depresivă majoră, tulburare depresivă persistentă, depresie melancolică, depresie psihotică, depresie postpartum, tulburare afectivă sezonieră, tulburare maniaco-depresivă (tulburare bipolară) și multe altele.

Din fericire, depresia este una dintre bolile psihice cu rata cea mai mare de succes a tratamentului. 

Mai precis, între 80–90% dintre depresivi își revin în urma tratamentului și aproape toți cei care se tratează declară o atenuare a simptomelor cu care se confruntă.
Pareri Tipuri de Tulburari Afective Depresive

Sa luam pe rand principalele tipuri de tulburari afective depresive si sa ne facem o parere despre acestea.

1) TULBURAREA DEPRESIVĂ MAJORĂ (numită și depresie unipolară sau simplă) este caracterizată prin pierderea interesului și plăcerii pentru activități considerate până de curând interesante și plăcute, timp de minimum două săptămâni, zi de zi.

Dacă, în timp, apar cel puțin două asemenea episoade, atunci este vorba despre o tulburare depresivă majoră recurentă. 

Statisticile arată că, în majoritatea cazurilor, un episod de depresie majoră este urmat de altele. Mai exact, după un prim episod, riscul de recurență este de 70%, iar după două episoade, crește la 85%.

2) TULBURAREA AFECTIVĂ SEZONIERĂ apare odată cu trecerea la sezonul rece, cel mai probabil din cauza porțiilor tot mai mici de lumină solară. 

Persoanele afectate de acest tip de tulburare afectivă resimt o scădere a energiei, somnolență pronunțată, o creștere a poftei de mâncare (cu apetit deosebit pentru carbohidrați) și, implicit, iau în greutate. 

Diagnosticul de tulburare afectivă sezonieră se pune dacă o persoană se confruntă cu aceste simptome mai mulți ani la rând, de la încep.

3) TULBURAREA DEPRESIVĂ PERSISTENTĂ (cunoscută și sub numele de distimie sau depresie cronică) se manifestă discontinuu și cu simptome mai puțin pronunțate decât cele prezente în cazul unui episod de depresie majoră, pe perioade lungi, de peste doi ani.

4) DEPRESIA POSTPARTUM apare în primele patru săptămâni după naștere, în majoritatea cazurilor la femei care au născut prima dată. 

Depresia natala se manifestă printr-o labilitate afectivă a proaspetei mame, caracterizată fie prin preocupare excesivă pentru binele copilului, fie prin respingerea acestuia și prin frica de a rămâne singură cu el. 

În rare cazuri, labilitatea afectivă a mamei poate fi asociată cu elemente psihotice, motiv pentru care poate fi considerată un pericol pentru bebeluș. 

Nu reprezintă depresie postpartum starea de tristețe pe care o resimt proaspetele mame în primele zece zile după naștere – cunoscută ca „baby blues” – și care trece de la sine, având un fond hormonal.

5) TULBURAREA MANIACODEPRESIVĂ (tulburare bipolară) este o formă mai rar întâlnită a depresiei, exprimată prin schimbări ciclice de dispoziție. 

Persoanele afectate experimentează, alternativ, perioade cu manifestări maniacale cu perioade cu manifestări depresive, cu pauze de aparentă normalitate.

6) DEPRESIA PSIHOTICĂ este caracterizată de asocierea manifestărilor specifice depresiei cu elemente de halucinație (de exemplu, persoana aude voci) sau cu idei bizare, delirante.