Pareri 5-Fluorouracil Ebewe 50 mg/ml tratamentul cancerului de san si carcinom colorectal. Rezumat prospect.

5-Fluorouracil Ebewe 50 mg/ml, parerea comentariilor de pe grupurile si forumurile monitorizate - Subiectivitate opinii 2,6; Obiectivitate comentarii 2,4; Acuratete 0,61.

1. Sentiment Pozitiv - 2,50
2. Sentiment Negativ- 0,90
3. Sentiment Neutru - 1,60

Stilul limbajului utilizat in parerile referitoare la Dulcolax (versiune beta)
<.5 = nu este probabil prezent
> .5 = probabil prezent
> .75 = foarte probabil prezent
Analitic - 0,58
Certitudine - 0,41
Grad de inhibitie - 0,19
5 Fluorouracil Ebewe pareri forum tratament cancer

Emotia parerilor referitoare la (Plutchik)
<0,5 = nu este probabil prezent
> 0,5 = probabil prezent
> 0,75 = foarte probabil prezent
Incredere - 0,61

Conform prospectului medicamentul 5-Fluorouracil poate fi utilizat singur sau în asociere pentru tratamentul cancerului de sân şi carcinomul colorectal. 

În plus s-a raportat eficacitate la pacienţii cu cancer gastric, carcinom pancreatic, carcinoame epidermoide ale sferei ORL şi esofagiene

5-Fluorouracil este un antimetabolit şi ca antagonist pirimidinic, inhibă diviziunea celulelor prin interferarea sintezei de ADN. 5-Fluorouracilul nu are activitate antineoplazică proprie. 

Această activitate apare în organism după conversia enzimatică a 5-Fluorouracilului în forma fosforilată de 5-Fluorouridină şi 5- Fluorodeoxiuridin

Selectarea dozelor corespunzatoare si schema de tratament depind de starea pacientului, de tipul de carcinom tratat si daca 5-Fluorouracilul este administrat singur sau asociat cu alta terapie.

Initial tratamentul trebuie administrat în spital si doza totala zilnica nu trebuie sa depaseasca 1 gram.

Se recomanda monitorizarea zilnica a trombocitelor si leucocitelor si întreruperea tratamentului daca trombocitele scad sub 100000/ mm3 sau numarul de leucocite scade sub 3000/mm3 .

Este obligatorie calcularea dozelor în concordanta cu greutatea actuala a pacientului cu exceptia cazurilor de obezitate, edem sau alte situatii cu retentie de lichid cum este ascita. În acest caz, ca baza de calcul trebuie luata greutatea ideala.

5-Fluorouracil trebuie administrat prin injectii intravenoase sau perfuzii intravenoase sau intraarteriale. Dozele recomandate în cele ce urmeaza sunt numai pentru ghidare.

5-Fluorouracil Ebewe (5-FU) nu trebuie utilizat concomitent cu brivudina, sorivudina si analogi ai acestora. Bivudina, sorivudina si analogii acestora sunt inhibitori puternici ai enzimei dihidropiridin dehidrogenaza (DPD) care degradeaza 5-FU.

Fluorouracilul nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. Femeile cu potential fertil trebuie sa se asigure ca utilizeaza masuri contraceptive eficace. Daca în timpul tratamentului sarcina este diagnosticata trebuie luata în considerare posibilitatea de consiliere genetica.

Principalele reactii adverse ale 5-Fluorouracil Ebewe 50 mg/ml sunt urmatoarele:

1) Tulburări hematologice și limfatice 

Foarte frecvente: Mielosupresie (una dintre reacțiile adverse de reducere a dozei), neutropenie și trombocitopenie (ambele de intensitate ușoară până la severă), leucopenie, agranulocitoză, anemie, epistaxis și pancitopenie.

Gradul (gradele NCI I-IV) de mielosupresie depinde de modul de administrare (injecție i.v. in bolus sau perfuzie continuă i.v.) și doză. Neutropenia apare după fiecare ciclu terapeutic cu injecție i.v. in bolus la doza adecvată (Nadir: zilele 9-14 (20) de tratament, valori normale: de obicei după ziua 30).

2) Tulburări ale sistemului imunitar 

Foarte frecvente: Imunosupresie cu rată crescută de infecție.

Rare: Pot apărea reacții alergice generalizate până la șoc anafilactic.

3) Tulburări endocrine

Cu frecvență necunoscută: Creșterea tiroxinei totale (T4) și triiodotiroxinei totale (T3) în plasmă fără creșterea T4 libere și TSH și fără semne clinice de hipertiroidism.

4) Tulburări metabolice și de nutriție

Foarte frecvente: Hiperuricemie.

5) Tulburări la nivelul sistemului nervos 

Frecvente: Nistagmus, cefalee, vertij, simptome parkinsoniene, semne corticospinale și euforie

Foarte rare: (Leuco-) encefalopatie cu simptome precum ataxie, tulburări de vorbire, confuzie, tulburări de orientare, miastenie, afazie, convulsii sau comă după perfuzia unor doze mari de fluorouracil sau la pacienții cu deficit de dihidropirimidin dehidrogenază.

6) Tulburări oculare 

Mai puțin frecvente: sinteză lacrimală excesivă, vedere încețoșată, tulburări de motilitate oculară, nevrită optică, diplopie, scăderea acuității vizuale, fotofobie, conjunctivită, blefarită, ectropion din cauza cicatricelor, fibroze lacrimale.

7) Tulburări cardiace 

Foarte frecvente: Modificări tipice ale ECG pentru ischemie.

Frecvente: Angină pectorală. Mai puțin frecvente: Aritmii, infarct miocardic, ishemie miocardică, miocardită, insuficiență cardiacă, cardiomiopatie dilatativă și șoc cardiogen. 

Foarte rare: Stop cardiac și moarte bruscă de cauză cardiacă 

Cele mai frecvente reacții adverse cardiotoxice apar în timpul sau la câteva ore după primul ciclu terapeutic. 

Pacienții cu boală coronariană preexistentă sau cardiomiopatie prezintă un risc crescut de a dezvolta efecte adverse cardiotoxice.
Aceste informatii nu trebuie considerate ca fiind dovezi clinice.