Pareri despre Monturi. Ce sunt? Cum se formeaza Monturile si cum se trateaza.

Sa ne facem o parere obiectiva despre o afectiune cunoscuta sub denumirea comună de „monturi“ sub care se ascunde o boală a piciorului numită Hallux valgus.

Caracteristicile cele mai evidente ale monturilor (Hallux valgus) sunt devierea în lateral a degetului mare (care poate fi atât de accentuată că ridică degetul al doilea) și apariția unei proeminențe dureroase la baza sa. 

Cauzele apariției monturilor sunt in principal
  • cauze genetice (care predispun la o anumită laxitate capsulo-ligamentară); 
  • poliartrita reumatoidă; 
  • purtarea unei încălțăminte nepotrivite (pantof cu compartiment anterior îngust); 
Pareri Tratamente Hallux Valgus Monturi

Din această cauză frecvența apariției monturilor este de 9 ori mai mare la femei ca la bărbați.

Mecanismul clinic al apariției Monturilor Bolta plantară se prăbușește, oasele care o alcătuiesc deschizându-se în evantai, degetul mare suferă o rotație internă și se deplasează lateral, ridicând degetul al doilea, iar la baza sa se formează o proeminență dură și dureroasă. 

In timp apare artroza la acest nivel cu pierderea mobilității halucelui.

Monturile pot fi dureroase spontan, la palpare, sau atunci când purtăm încălțăminte incomodă. |n general, cu cât diformitatea avansează, cu atât devine mai dureroasă. 

Tratamentul preventiv al monturilor Acesta presupune purtarea de încălțăminte adecvată (cu ½ număr mai mare, evitarea unui pantof strâmt, sau îngust anterior, sau în care călcâiul nu se așază bine). 

Este de preferat ca înaintea achiziționării unui tip de încălțăminte, acesta să fie probat prin efectuarea câtorva pași de acomodare. 

Efectuarea unei gimnastici de menținere a unui tonus muscular bun va preveni aplatizarea boltei plantare și va împiedica declanșarea cascadei deformărilor în lanț. 

De asemenea, purtarea unor spațiatoare interdigitale va contribui la întârzierea progresiei bolii. 

Tratamentul chirurgical al monturilor Este rezervat cazurilor la care deformarea avansează în ciuda măsurilor de prevenție, sau când modificările sunt prea severe ca să fie tratate conservator. 

Simpla rezecție a monturilor este urmată într-un număr foarte mare de cazuri de recidivă, de aceea sunt necesare procedee suplimentare de corecție. 

Există o multitudine de tehnici chirurgicale care au ca scop dispariția durerii și corecția diformității. Ele vor fi alese în funcție de stadiul afecțiunii și de experiența chirurgului. 

Acestea pot varia de la simple intervenții pe părțile moi (mușchi și capsulă articulară), osteotomii de realiniere osoasă, la desființarea chirurgicală a unei articulații artrozice. 

Spitalizarea este de obicei limitată la una-două zile. Postoperator pacientul operat de monturi va purta o orteză de corecție pe toată perioada recuperării.

În funcție de procedeul ales, recuperarea postchirurgială dupa operatia monturilor poate dura până la șase săptămâni. 

Pacientul trebuie să aibă așteptări realiste de la intervenția chirugicală, deoarece aceasta nu se desfășoară în scop cosmetic, așa că piciorul operat nu va fi ca nou. 

Pacientul trebuie să poarte postoperator o încălțăminte adecvată toată viața pentru a preveni reapariția deformării.