Wiki: Oligoterapia ce este. Indicatii ale terapiei cu Oligoelemente.

Wiki. Oligoterapia: ce este și care sunt indicațiile acesteia.

Oligoterapia este in definita in mod principal ca fiind o ramură a medicinei alopate (clasice) care utilizează oligoelemente în tratamentul diverselor patologii.

Oligoterapia este, alături de o dieta alimentara echilibrată, o metoda  de corectare sau prevenire a carenţelor de oligoelemente. 

Deseori oligoterapia este chiar mai importantă decât nutriţia deoarece ameliorează aportul de oligoelemente fără creşterea aportului energetic, lucru care se doreşte cel puţin în ţările dezvoltate, acolo unde alimentaţia populaţiei nu reprezinta problemă majora.
pareri forumuri oligoterapia tratament cu oligoelemente

Având astfel în vedere rolul capital al oligoelementelor în “mecanismul” proteic, enzimatic şi genetic a celulei, oligoterapia a dat rezultate bune în domeniul afectiunilor din sfera: endocrinologiei, oncologiei, diabetologiei, patologiei legate de mecanismele imunitare;

Oligoterapia poate fi asociată cu succes cu alte metode terapeutice cum ar fi: homeopatia, acupunctura, fitoterapia şi altele.

La ora actuală se disting trei concepte terapeutice principale cu privire la oligoelemente, concepte ce corespund la trei domenii de activitate distincte, în funcţie de dozele utilizate:
  • oligoterapia catalitică – preconizează tratamentul afecţiunilor funcţionale cu elemente minerale în doze slabe;
  • oligoterapia farmacologică – manipulează doze mai mari pentru a obţine un răspuns al organismului diferit de răspunsul nutriţional.
  • oligoterapia nutriţională – oligoelementele esenţiale sunt administrate în doze apropiate de aporturile alimentare recomandate în scopul prevenirii sau corectării carenţei de origine nutriţională, fiziologică sau patologică;

Terapia cu oligoelemente, acţionând la nivelul diverselor disfuncţii metabolice, acoperă majoritatea perturbărilor patologice de la “terenurile bolnăvicioase” la stările înaintate de boală, când acţiunea lor rămâne mult timp favorabilă, mobilizând factorii dinamici ai autoapărării.

Făcând apel la oligoterapie, nu înseamnă că se poate opri orice terapie reparatoare de tip hormonal sau antiinfecţios, ci, se poate spera ca organismul, cu ajutorul oligoelementelor, să poată relua controlul sănătăţii şi apărării sale.

În opoziţie cu carenţele majore relativ rare, deficitele minore ale oligoelementelor sunt mult mai frecvente. 

La persoanele sanatoase, deseori există stări deficitare care nu sunt exprimate într-o manieră evidentă, traduse prin oboseală, apatie, manifestări atipice. 

Aceste deficite de microelemente favorizează instalarea proceselor degenerative. 

Dacă boala este instalată, ea exagerează deficitul prin diminuarea absorbţiei, creşterea eliminării, fixarea microelementelor pe diverse medicamente care devin inactive. 

Astăzi, se admite că bolnavii hrăniţi parental, cei cu ciroză hepatică, cancer, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boala Crohn, rectocolite hemoragice, patologii exudative sunt subiecţi cu mare risc de carenţă în diverse microelemente. 

De asemenea, în pediatrie, geriatrie şi obstetrică aceste medicamente îşi găsesc multiple utilizări.

În pediatrie, oligoelementele (Fier, Zinc, Iod, Crom) previn apariţia tulburărilor de creştere şi dezvoltare sexuală şi chiar a tulburărilor de personalitate sau a altor tulburări în plan psihic.

În timpul sarcinii şi alăptării trebuie supravegheată carenţa de Zinc, Cobalt, Mangan, Seleniu. 

Se ştie că deficienţele acestor oligoelemente pot constitui cauze ale avorturilor, malformaţiilor congenitale, bolilor genetice, deficiențelor mentale ce pot fi prezente la copii.

O mare atenţie se acordă în legătură cu vârsta a treia

Homeostazia oligoelementelor este de obicei perturbată la bătrâni prin diminuarea generală a ingestiei de alimente şi prin modificări în absorbţia şi metabolismul lor, fapt ce are consecinţe asupra menţinerii unei stări de sănătate satisfăcătoare.
Se ştie că la vârste înaintate, frecvenţa bolilor degenerative creşte şi acest fapt se poate datora parţial unui dezechilibru al micronutrienţilor anorganici.