Mergi la DENTIST te poti imbolnavi de ENDOCARDITA o boala serioasa.

Evident nu fiecare vizita la dentist te poate imbolnavi de endocardita.

Insa in anumite situatii, ce este drept rare, un tratament stomatologic poate sa te imbolanveasca grav de endocardita.

Asta i s-a intamplat unui cetatean canadian în vârstă de 27 de ani a fost diagnosticat cu endocardită, o infecție a valvelor inimii sau a stratului său intern (endocardul).

După o vizită la stomatolog, canadianul în cauză, un tânăr cu sănătate foarte buna, a avut febră, transpirații nocturne, dureri abdominale și lipsa apetitului. 
endocardita wiki medical tratament stomatologic

Insa ceea ce i-a atras atenția a fost anevrismul dureros - o gâlmă în palmă - care se dezvolta în palmă. 

Medicii i-au făcut mai multe analize medicale, în urma cărora s-a descoperit că are Streptococcus salivarius. 

Bacteria i-a afectat rinichiul stâng și splina, iar țesuturile moarte din aceste organe au ajuns la inimă.

Pacientul in varsta de 27 de ani a urmat un tratament cu antibiotic pentru a scăpa de infecție, însă pentru curățarea valvelor a avut nevoie de o intervenție chirurgicală.

Endocardita e cauzată de bacterii (rareori fungi) care intră în circulația sangvină și colonizează interiorul inimii, de obicei valvele cardiace. 

Bacteriile pătrund în circulația sangvină pe mai multe căi, inclusiv în timpul unor intervenții în sfera stomatologică sau operații chirurgicale. 

Spălatul pe dinți sau chiar curățarea dinților cauzează pătrunderea bacteriilor în torentul sangvin, dacă pacientul nu are grijă de dinții săi.

Un cardiolog poate fi de asemenea implicat in tratamentul endocarditei daca musculatura cardiaca sau valvele cardiace sunt afectate. Este nevoie de un chirurg cardiovasular pentru a efectua operatia de inlocuire de valva.


MAI POTI CITI