ARTERIOGRAFIE. Dictionar termeni medicali. Indicatii, Efecte secundare.

Wiki Dictionar termeni medicali Arteriografie. Aceasta este un examen radiologic care permite vizualizarea directa a unei artere si a ramurilor sale, precum si studiul eventuale lor anomalii ale teritoriului pe care il iriga.

O arteriografie este realizata prin injectarea intr-o artera a unui produs de contrast iodat.

Arteriografia se numeste globala daca produsul este injectat intr-un trunchi arterial (aortografie) si selectiva atunci cand produsul este injectat intr-o ramura (artera renala, de exemplu)

Indicatii Arteriografia Acest exament radiologic este utilizat, in principal, pentru stabilirea diagnosticelor preoperatorii
Dictionar termeni medicali Wiki Arteriografia periferica pretul sanatatii

Arteriografia da posibilitatea sa se prevada caracterul mai mult sau mai putin hemoragic al unor interventii, sa se precizeze amplasarea vaselor si a leziunilor lor si sa se obtina informatii medicale importante cu privire la circulatia venelor si arterelor.

Arteriografia permite sa se localizeze o ingustare arteriala, un anevrism sau originea unei sangerari digestive.

Arteriografia detecteaza, de asemenea, unele malformatii ale vaselor (angioame, fistule), leziunile traumatice si patologiile ischemice, adica provocate de o intrerupere sau o diminuare a circulatiei sangvine (tromboza arteriala sau venoasa), astfel, in cazul unui infarct intestinal, ea permite sa se constate o obliterare acuta prin tromboza sau embolie si diminuarea circulatiei sangvine.

Arteriografia selectiva a arterei hepatice permite sa se precizeze extinderea unui cancer al ficatului.

Desfasurare Arteriografia necesita o spitalizare de 24 pana la 48 ore. Arteriografia se practica sub anestezie jocala si poate dura de la 10 minute pana la doua ore,

Efecte secundare Arteriografie. Acestea sunt de doua tipuri: alergice si traumatice.

Efectul alergic al arteriografiei este cauzat de iodul continut de produsul de contrast.

Alergia la iod se traduce prin greturi, vome, eruptii cutanate sau o scadere a tensiunii arteriale.

Medicul trebuie sa se asigure de faptul ca pacientul n-a prezentat vreodata simptome alergice si, in caz ca da, sa-i prescrie in prealabil un tratament antialergic.

Efectul traumatic al arteriografiei consta intr-un risc mic de hemoragie locala. Este util, inainte de orice arteriografie, sa se verifice absenta la pacient a vreunei deficiente de coagulare.

La fel, o data retras cateterul dupa examen, punctul de punctionare va fi puternic comprimat si supravegheat timp de 24 ore.


MAI POTI CITI