CALVITIA. Dictionar de termeni medicali. Tratament Alopecie.

Wiki dictionar medical CALVITIA. Alopecia sau calvitia reprezinta absenta sau pierdere a parului.

Calvitia afecteaza intre 15 si 30% din populatia masculina. Originea calvitiei este adesea ereditara, dar ea poate fi si dobandita, consecutiva absorbtiei anumitor medicamente (chimioterapie anticanceroasa, de exemplu), unei iradieri cu radiatii X etc.

La barbatul in jur de 30 de ani, alopecia incepe printr-o pierdere de par in regiunea tamplelor, apoi prinde progresiv portiunea frontala mediana. In continuare, apare o calvitie in regiunea varfului craniului.
dictionari termeni medicali alopecia calvita tratament cauze

Calvitia hipocratica, cea care apare in jurul varstei de 50 de ani, atinge totalitatea craniului si nu lasa decat o coroana de par dedesubtul urechilor si pe conturul regiunii occipitale de la baza craniului.

Evolutia sa este, in general, rapida atunci cand apare la varste de 25-30 de ani, mult mai lenta cand survine catre 50 de ani.

Tratamentul Calvitiei face apel la mai multe procedee medicale. 

1) Tratamentul medical comporta preserierea, pe mai multe luni, a stimulantelor pentru cresterea germenilor pilosi.

2) Grefa de piele a capului, tehnica utilizata inca din deceniul al saselea al secolului nostru, consta in prelevarea dintr-o zona putin vizibila (deasupra si in spatele urechilor, din regiunea occipitala) a unor benzi mici de piele a capului care cuprind fiecare intre 10 si 50 de fire de par, care sunt grefate in zona lipsita de par.

3) Microgrefa de piele a capului, tehnica utilizand acelasi principiu ca precedenta, dar care este mult mai recenta decat aceasta (nu este practicata decat dupa 1970), consta in grefarea de insulite cu cate 1-3 fire de par.

Tratamentul alopeciei prin microgrefa de piele este asadar destul de indelungat (6 pana la 12 sedinte), deoarece sunt necesare sute de mici grefe pentru a obtine un rezultat satisfacator.

4) Tehnica lambourilor de piele a capului consta in plasarea in zonele dezgolite a unei fasii mari de piele a capului vascularizata de o artera sau o vena.

5) Expandoarele sunt balonase siliconate care se umfla treptat sub pielea capului cu scopul de a o dilata pentru a creste suprafata care poarta par si pentru a masca astfel o calvitie de nu prea mare importanta. lnconvenientul principal al acestei tehnici este faptul ca pacientul trebuie sa sufere o deformare a craniului timp de sase saptamani pana la doua luni, durata necesara dilatarii.

6) Implanturile de piele a capului permit sa se amplaseze par artificial, fir cu fir.

Din nefericire aceasta tehnica provoaca frecvent mici infectii la radacina acestor fire. In plus, se observa o pierdere anuala a 15-20% din implanturi.

Daca tehnica de implnat de piele este bine tolerata, poate fi repetata in mod regulat.

7) Perucile permit ascuderea calvitiei. Perucile sunt astazi deosebit de bine adaptate, mentinute prin lipire, impletire, implanturi subcutanate cu retentie prin ploturi magnetice sau de titan

MAI POTI CITI