EMA pareri pozitive LUXTURNA medicament nou tratamentul distrofiilor retinale.

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) a adoptat un aviz pozitiv, care recomandă acordarea unei autorizații de introducere pe piață a medicamentului Luxturna, destinat tratamentului distrofiilor retinale cauzate de mutațiile RPE65.

Luxturna va fi disponibil sub formă de concentrat (5 x 1012 genomi vectori / ml) și solvent pentru soluție injectabilă. Substanța activă a Luxturna este voretigene neparvovec, un vector de transfer al genei care funcționează prin înlocuirea genei mutante în celulele retinale.

Beneficiile tratametnului cu Luxturna sunt capacitatea sa de a îmbunătăți vizibilitatea pe timp de noapte.
EMA pareri pozitive LUXTURNA medicament distrofie retiniana

Cele mai frecvente efecte secundare sunt hiperemia conjunctivală, cataracta și creșterea presiunii intraoculare.

Indicația completă este: Luxturna este indicată pentru tratamentul pacienților adulți și pediatrici cu pierderi de vedere datorită distrofiei retinale moștenite cauzate de mutații RPE65 confirmate biallelic și care au suficiente celule renale viabile.

Se propune ca Luxturna să fie administrată de un chirurg oftalmolog cu experiență în efectuarea chirurgiei maculare.

Recomandările detaliate privind utilizarea acestui produs vor fi descrise în rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), care va fi publicat în raportul public european de evaluare (EPAR) și pus la dispoziție în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene după acordarea autorizației de introducere pe piață de către Comisia Europeană.


MAI POTI CITI