FURUNCUL. Dictionar de termeni medicali. Simptome, Tratament furunculi.

Wiki Dictionar medical Furuncul. Acesta este o infectie acuta a unui folicul pilosebaceu. Un furuncul este un tip de foliculita cauzata de o infectie cu stafilococ auriu. 

Totalitatea foliculului pilos este atunci necrozata si plina cu puroi. 

Furunculul se caracterizeaza mai intai printr-o mica ridicatura centrata in jurul unui fir de par, dureroasa, calda, acoperita cu o piele rosie si lucitoare. 

Dupa cateva zile, se formeaza burbionul ("tatana") caracteristic unui furuncul: foliculul este inlocuit cu un con tare si galben, care lasa un crater rosu dupa ce a fost eliminat, a carui cicatrice este uneori definitiva. 
wiki furuncul dictionar medical simptome tratament

Furunculele pot recidiva sau se pot multiplica, ceea ce poate semnala un diabet pana atunci nestiut. 

O manipulare intempestiva (presiuni pentru a incerca extragerea burbionului) poate antrena o septicemie provocand trecerea microbului in sange, pornind de la aceasta el se poate disemina. 

Furunculele de pe fata, mai cu seama cele din apropierea nasului, buzelor, ochilor, pot sa se complice printr-o stafilococie maligna a fetei: infectie locala grava (mare placard inflamatoriu). 

Tratament Furunculi. Tratamentul formelor obisnuite de furuncul consta doar in aplicatii locale de produse si substante antiseptice. 

Antibioticele pe cale orala sau injectabila sunt prescrise in caz de teren fragil (diabet), de furuncule multiple, de o forma agravanta.

MAI POTI CITI