Wiki DISLEXIA la copii Simptome, Diagnosticare si Tratament.

Wiki medical: Dislexia, sau tulburarea cititului, face parte din grupul „tulburărilor specifice de învățare” care au la bază o disfuncție neuro-biologică ce afectează o buna parte dintre procesele cognitive specifice implicate în dezvoltarea capacității de a citi.

Un copil poate fi diagnosticat ca fiind dislexic abia spre finalul clasei a II-a, după ce a parcurs învățarea tuturor literelor și mai ales, după o perioadă de minimum șase luni de instruire intensivă în urma căreia nu s-a înregistrat un progres vizibil. 

Copiii cu forme ușoare de dislexie, în special cei dotati cu inteligență peste medie care reușesc să compenseze parțial dificultățile pe care le au, pot trece neobservați până prin clasa a IV-a, atunci când așteptările privind fluența și comprehensiunea cititului întrec performanța lor.
pareri medicale wiki dislexia la copii tratament alternativ

Dislexia poate afecta corectitudinea (decodarea și pronunțarea corectă a literelor și silabelor), fluența (rapiditatea) și comprehensiunea (înțelegerea) cititului.

Dislexia ca si simptome prezintă manifestări care pot fi observate de multe ori încă din perioada preșcolară, odată ce copilul a început să vorbească.

Deseori copiii care vorbesc târziu și incorect, manifestând diverse forme de dislalii sau alte tulburări de limbaj, sunt predispuși către dislexie la vârsta școlară însă nu întotdeauna copiii dislexici au avut în istoricul lor de dezvoltare o întârziere în dezvoltarea limbajului, existând alte forme ale dislexiei (de exemplu.dislexia vizuală sau dislexia de suprafață) care nu au legătura cu dezvoltarea limbajului, fiind determinată de disfuncții la nivel de procesare vizuală. 

Astfel, simptomele predispoziției spre dislexie pot fi observate încă din perioada preșcolară în vorbire, motricitate, abilități de orientare în spațiu și timp, atenție, percepție (auditivă sau vizuală) sau memorie. 

Deoarece, în general, tulburările specifice de învățare sunt extrem de eterogene, fiecare copil este unic prin manifestările sale, astfel că în unele cazuri sunt observabile mai multe simptome ușoare, iar în alte cazuri, deși numărul simptomelor este mai mic, severitatea acestora este considerabil mai mare. 

În plus, dislexia se asociază frecvent atât cu alte tulburări specifice de învățare (disgrafia, disortografia, discalculia), cât și cu alte tulburări de neurodezvoltare (de ex.: ADHD, dispraxia, tulburările de limbaj și comunicare).

Deși tulburările de învățare, DISLEXIA, NU se pot vindeca, ci doar remedia, ignorarea acestora poate avea urmări grave în ceea ce privește dezvoltarea emoțională a copilului, conducând ulterior, la dificultăți majore de integrare socială și profesională ale acestuia


MAI POTI CITI