Diferenta dintre Anxietate si Depresie. Cauzele atacului de panica. Wiki medical.

Dictionar medical: Diferenta dintre Anxietate si Depresie. Aceasta este marcata de o linie foarte subtire, deseori fiind aproape imposibil de delimitat chiar si de un medic psihiatru.

Atat depresia, cat si anxietatea au simptome si manifestari asemanatoare, insa diferenta majora este faptul ca o persoana care sufera de depresie este foarte putin preocupata de ceea ce se petrece in jurul sau sau in viitorul sau, in timp ce o persoana afectata de anxietate este, din contra, mult prea preocupata de prezentul sau, dar si de ceea ce-i rezerva viitorul.

Astfel, in timp ce depresivii cred ca tot ceea ce urmeaza sa li se intample este un lucru rau, anxiosii se concentreaza pe anticiparea pericolelor si le alimenteaza prin stari de frica si panica.

pareri medicale diferenta dintre depresie si anxietate

Anxietatea este o tulburare emotionala care se caracterizeaza prin sentimente de neliniste, de nesiguranta si de frica, stari care, insa, tind sa se manifeste constant. 

De asemenea, persoanele anxioase tind sa aiba o gandire irationala, ilogica. Fobiile, atacurile de panica si tulburarile obsesiv-compulsive sunt manifestari ale anxietatii.

Atacul de panica este o tulburare spontana de comportament caracterizata de un episod de frica extrema, fara legatura neaparata cu ceea ce se petrece in jur. 

Se manifesta prin batai accelerate ale inimii, dificultati de respiratie insotite de senzatia de sufocare, tremurat, stari de pierdere a controlului sau de moarte iminenta. 

Un episod de atac de panica poate dura de la 5 la 20 de minute si nu poate fi anticipat.

Cauzele atacului de panica nu sunt pe deplin cunoscute, insa se crede ca este vorba de un dezechilibru de substante chimice la nivelul creierului.

Pe de alta parte, se crede ca o influenta majora o au factorii genetici, substantele stupefiante, chiar si nicotina si alcoolul in exces, dar si stresul si situatiile cu impact emotional negativ. 

Persoanele care se confrunta cu depresie si anxietate sunt mult mai predispuse in a dezvvolta un atac de panica.


MAI POTI CITI