VITAMINE si MINERALE Accelerarea Metabolismului pentru SLABIRE sanatoasa si eficienta.

Sa ne facem o parere obiectiva despre principalele vitamine si minerale care stimuleaza accelerarea metabolismului, lucru necesar pentru a avea rezultate vizibile in curele de slabire eficiente si sanatoase.

Din punct de vedere medical un metabolism mai accelerat arde mai repede caloriile în comparaţie cu unul mai lent, ceea ce face mai dificilă acumularea kilogramelor în plus.

Însă este demonstrat ca odata cu înaintarea în vârstă, stilul de viaţă modern caracterizat prin sedentarism, o dietă alimentara în care abundă alimentele intens procesate, deficitare în nutrienţi şi fibre, dar şi stresul şi oboseala au, de multe ori, un efect de încetinire a ratei metabolismului contribuind astfel la epidemia de obezitate.

pareri forum vitamine minerale accelerarea metabolismul in diete de slabire eficiente

Atunci când metabolismul este sănătos substanţele nutritive sunt utilizate în mod optim de catre organism pentru obţinerea energiei şi nu sunt stocate sub formă de grăsime. 

Unii compuşi organici, furnizaţi de suplimente şi alimente sănătoase, pot contribui la menţinerea unui ritm normal al metabolismului sau la accelerarea acestuia.

Iată care sunt cinci dintre cele mai eficiente vitamine şi minerale care pot îndeplini cu succes misiunea de accelerare a funcţiilor corpului, inclusiv a metabolismului, şi pot menţine greutatea corporală în limitele normale:

a) Vitaminele din grupul B

Anumite vitamine din complexul B sunt esenţiale pentru metabolism. Acestea vitamine sunt: B-12, biotină (B7), acid folic (B9), B6, acid pantotenic (B5), niacină (B3), riboflavină (B2), tiamină (B1).

Atunci când se înregistrează o valoare scăzută a uneia dintre substanţele din complexul B şi celelalte vitamine pot fi afectate, ceea ce poate perturba metabolismul unei persoane.

B12 este esenţială pentru metabolism proteinelor şi grăsimilor. Aceasta are nevoie de B6 şi acid folic pentru a funcţiona în mod corespunzător.

Şi vitamina B6 poate contribui la metabolismul proteinelor. De asemenea, tiamina ajută corpul să metabolizeze în mod corect grăsimile, proteinele şi carbohidraţii, un proces esenţial care, atunci când este perturbat, poate duce la îngrăşare.

Este indicat consumul regulat de alimente care conţin vitamine din complexul B pentru asigurarea necesarului zilnic şi prevenirea deficitului. 

Cele mai bune surse naturale de Vitamine B sunt: carnea slabă şi fructele de mare, cerealele integrale, produsele lactate, ouăle, drojdia, ciupercile, unele fructe precum bananele, merele, strugurii şi pepenii, nucile şi seminţele crude, unele legume cum ar fi spanacul, cartofii şi dovleacul.

b) Vitamina D

Mai multe studii au analizat asocierea dintre vitamina D şi obezitate. Două dintre aceste cercetari au studiat nivelul de vitamina D şi creşterea în greutate în cazul femeilor vârstnice şi a copiilor. 

Ambele au descoperit că participanţii cu o cantitate mai mare de grăsime corporală aveau un nivel redus de vitamina D în comparaţie cu cei care nu erau supraponderali sau obezi.

Cercetătorii nu cunosc însă cu certitudine dacă nivelul redus de vitamina D contribuie la obezitate sau viceversa. 

Totuşi, schimbarea stilului de viaţă, alimentaţia sănătoasă, ţinerea sub control a nivelului glicemiei şi creşterea perioadei de timp petrecută la lumina solară reprezintă acţiuni care pot juca un rol important în ceea ce priveşte greutatea.

Pe lângă soare, alimentele cele mai bogate în vitamina D sunt gălbenuşurile, peştele gras, uleiul de peşte, ficatul de vită, laptele fortificat, cerealele fortificate, unele ciuperci.

c) Calciul

Calciul ar avea un rol vital pentru un metabolism sănătos, controlul nivelului glicemiei şi pentru sănătatea oaselor, au concluzionat unele studii. 

Spre exemplu, un studiu medical realizat în 2010 sugerează că un aport crescut de calciu combinat cu vitamina D poate contribui la combaterea obezităţii

O alta cercetare efectuată în 2007 a concluzionat că o alimentaţie în care abundă produsele lactate, bogate în calciu, au ajutat la scăderea din greutate în cazul persoanelor cu diabet de tipul 2.

Pe lângă suplimente, cele mai importante surse naturale de calciu sunt laptele, iaurtul, cerealele fortificate, sucul proaspăt de portocale, frunzele verzi, seminţele crude precum susanul şi migdalele.

d) Fierul

Organismul are nevoie de fier pentru o creştere şi o dezvoltare sănătoasă, dar şi pentru un metabolism eficient. 

De asemenea, fierul este vital pentru funcţionarea corectă a celulelor şi creearea unor hormoni. 

Nu în ultimul rând, fierul joaca un rol esenţial pentru transportul oxigenului în celulele roşii la şi de la muşchii şi ţesuturile corpului.

În cazul în care o persoană se confruntă cu un deficit de fier muşchii săi pot suferi din cauza cantităţii reduse de oxigen. 

Ca urmare, muşchii nu pot arde în mod optim grăsimea pentru energie. În plus, deficienţa de fier interferează cu funcţionarea optimă a metabolismului.

Printre cele mai importante surse de fier, pe lângă suplimente, se numără: carnea roşie, organele, fasolea, cereleale fortificate, orezul brun, lintea, nucile crude, frunzele legumelor, tofu şi soia.

f) Magneziul

Fără magneziu, reacţiile chimice care produc energie în organism nu pot avea loc. Această relaţie de dependenţă înseamnă că magneziul este esenţial pentru metabolism şi producţia de energie.

Magneziul este disponibil într-o varietate de alimente precum: nuci şi seminţe crude, legume, spanac, banane, peşte, cereale integrale, cartofi.

PRECAUTII! Înainte de administrarea unor suplimente cu vitamine sau minerale este recomandată efectuarea unui set de analize pentru a se confirma existenţa unei deficienţe deoarece unele substanţe, luate în exces, pot cauza efecte secundare nedorite. 

În plus, este indicat sfatul de specialitate a unui medic pentru a se evita efectul negativ în urma interacţiunii cu anumite medicamente administrate.


MAI POTI CITI