Pareri Ce se întâmplă de fapt când ne cade părul. Wiki ALOPECIA la femei si barbati.

Wiki medical caderea parului la femei si la barbati. Orice fir de păr de pe scalp, dar și de pe corp, are o durată precisă de viaţă. 50% dintre bărbaţi sunt afectaţi până la vârsta de 50 de ani și 40% dintre femei cu vârste de până la 70 de ani.

După faza de creștere, aproximativ un centimetru la fiecare 28 de zile, urmează faza de repaos, în care se pierd circa 100 de fire pe zi, apoi faza de repornire a activităţii la nivelul folicului pilos.

Așadar, parerea stiintifica este ca orice om experimentează ciclul de creștere – oprire – pornire, însă acest ciclu firesc este perturbat la persoanele care suferă de alopecie. 
pareri medicale caderea parului alopecia la femei si barbati

Mai exact, din cauza unei tulburări fiziologice, firele de par din anumite zone, în principal de pe cap – încetează să mai crească la loc, ceea ce duce la aspectul de păr rar sau chiar chelie, atât printre bărbaţi, cât și printre femei.

Efectul caderii parului este unul neplăcut indiferent de sex, cu atât mai mult cu cât acest lucru se petrece la vârsta tinereţii și nu doar la bătrâneţe, când e natural ca activitatea foliculilor să încetinească gradual. 

Pentru persoanele afectate de alopecie, iată câteva lucruri interesante de știut: 

În mod normal, până la 5% din foliculii piloși sunt în repaos în orice moment din viaţă, rezultând în căderea a aproximativ 100 de fire pe zi. 

Există o predispoziţie genetică a stopării înlocuirii firelor de păr care cad firesc, astfel că dacă mama, tatăl, bunica sau bunicul au suferit de alopecie, există șanse ca și copilul să moștenească afecţiunea. 

Anumite suferinţe de natură endocrină hipo sau hipertiroidism, stresul prelungit (excesul de cortizol), sarcina și alăptarea, dietele severe sau nepotrivite, precum și anumite tratamente medicamentoase, pot avea drept consecinţă secundară căderea necontrolată a părului.

Ai observat că textura firului de păr se fragilizează și încet-încet se instaurează calviţia? 

Mai întâi, poţi face o evaluare a condiţiilor de viaţă:

a) Sunt și alţi membri din familie afectaţi de alopecie? 

b) Ai traversat sau traversezi o perioadă grea de viaţă? Ai suferit o trauma fizică sau emoţională? 

c) Suferi de o boală care poate provoca căderea firelor de păr?

d) Ai o dietă corespunzătoare și te odihnești suficient? 

e) Ai grijă cum se cuvine de șuviţele tale (mai precis nu te speli cumva prea rar sau prea des și nu cumva îţi supui părul la prea multă uzură cu instrumentele de coafat?). 

Răspunzând pe rând la aceste întrebări, poţi să-ţi dai seama ce se petrece de fapt cu corpul tău și să iei cele mai bune măsuri legate:
  • de stilul alimentar, 
  • de îngrijire cosmetică, 
  • de suplimentare cu vitamine / minerale 
  • de intervenţie farmaceutică, dacă alopecia se califică pentru ajutor medicamentos sub stricta îndrumare a medicului.

MAI POTI CITI