DEPRESIA depistata cu telefonul mobil. Și DEMENTELE vor fi IDENTIFICATE cu aplicatiile de mobil.

WIKI medical modern. Prognosticele îngrijorătoare privind creșterea masivă a numărului de cazuri de depresie în următorii ani îi fac pe oamenii de știință să caute modalități din ce în ce mai la îndemână de a depista această boală.

Așa se face că telefoanele inteligente, martorii de zi cu zi ai comunicării noastre cu ceilalți, vor deveni și un redutabil instrument de monitorizare a dispoziției.

Un indicator clar al stării noastre de spirit – bună-dispoziție, tristețe, supărare, iritare etc. – este însuși felul cum vorbim (ton, inflexiunile vocii, cuvintele pe care le folosim, ritmul vorbirii). 

Ei bine, cum așa-numitele mașini de învățare rapidă sau aprofundată operează cu rostirea, cu repetarea de cuvinte, s-a ajuns la ideea de a folosi aceste dispozitive pentru a detecta intonații ale vorbirii sau cuvinte care pot indica faptul că persoana în cauză suferă de depresie. 
depresia se depisteaza cu telefonul cu inteligenta artificiala

Un timp, impedimentul a fost că acest tip de dispozitive, deși eficiente, puteau depista depresia doar dacă celor în cauză li se adresau un anumit gen de întrebări și într-un anumit context. 

De curând însă, cercetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au prezentat în cadrul conferinței Interspeech de anul acesta un nou sistem de tip rețea-neuronală care poate depista o depresie chiar și în lipsa unor întrebări ajutătoare.

Există, deci, mari speranțe că, plecând de la recenta inovație, vor fi create instrumente cu ajutorul cărora depresia să poată fi depistată prin analizarea conversațiilor obișnuite sau a schimburilor de mesaje text ale utilizatorilor de telefoane mobile.

Adaptată ca aplicație pentru telefonul mobil, inovația ar putea fi soluția de diagnosticare pentru cei care nu au posibilitatea să consulte un specialist (din cauza distanței sau din cauză că nu-și permit financiar), dar mai ales pentru cei care nu-și dau seama că starea lor psihică nu este bună, deși prezintă manifestări de depresie care ar fi evidente pentru ceilalți.

De asemenea, o astfel de aplicație ar putea fi utilă medicilor clinicieni, pentru a ști dacă pacienții aflați în cabinetul lor resimt o stare de stres. 

Odată găsită calea prin care aceste sisteme să depisteze depresia fără a fi nevoie de informații suplimentare, există intenția extinderii utilizării lor și pentru obținerea altor diagnostice în sfera sănătății mintale (demențe).

În prezent, diagnosticul de depresie se stabilește de către specialist după ce persoana în cauză răspunde la o serie de întrebări specifice (despre antecedentele sale medicale, despre stilul său de viață, despre starea sa de spirit)


MAI POTI CITI