Opinii Medicale: Boli cauzate de deficienta de proteine. Inclusiv la copii.

Sa ne facem o parere stiintifica despre bolile care sunt provocate de lipsa aportului normal de proteine in dieta noastra zilnica.

In primul rand trebuie sa stiti ca din punct de vedere medical lipsa proteinelor din organism este considerata una dintre cauzele majore care favorizeaza aparitia urmatoarelor afectiuni: boli cardiovasculare, cancer de colon, cancer mamar si osteoporoza.

Deficitul congenital de proteina C sau S sta la baza afectiunilor de coagulare, determinand un risc crescut pentru formarea cheagurilor de sange, tromboza.

Boala kwashiorkor este intalnita mai ales la bebelusii care sunt de regula intarcati foarte tarziu. 
pareri medicale boli cauzate de lipsa proteinelor din alimentatia zilnica

Boala kwashiorkor manifesta prin:
  • apatie, 
  • anorexie, 
  • paloare, 
  • edem al membrelor inferioare, 
  • dereglari psihomotorii, 
  • leziuni cutanate, 
  • intarziere a cresterii, 
  • topire musculara, 
  • balonare abdominala cu crestere in volum al ficatului.

Alimentatia copiilor mici dupa o anumita varsta trebuie sa contina inclusiv o cantiatate adecvata varstei lor de proteine. 

Marasmul este un alt aspect al bolii caracterizat prin diminuarea tesutului celular subcutanat. Nivelul redus de proteine inhiba cresterea si dezvoltarea normala a copiilor.

Lipsa proteinelor provoaca si numeroase alte tulburari, cum ar fi: pierderea in greutate, slabiciunea, contractia tesutului muscular si edem, anemie, hiperpigmentarea pielii, ritm cardiacsi metabolism scazut, afectiuni hepatice, etc.

Deficitul de proteine este in principal un rezultat al malnutritiei. Datorita aminoacizilor din proteine organismul se dezvolta si isi realizeaza functiile in mod corespunzator.

Daca organismul nu primeste o cantitate suficienta de proteine prin alimentatie, iar rezerva din organism este epuizata, consecintele, mai ales in cazul copiilor, sunt boala marasmus si boala kwashiorkor.

a) Marasmul sau boala marasmpus - apare cand copii cu varsta sub un an sunt intarcati si dieta alimentara nu le asigura o cantitate suficienta de proteine. Simptomul specific este scaderea brusca in greutate.

Alte simptome a;l marasmului constau in: tesuturile corpului se subtiaza, greutatea creierului scade, coastele devin vizibile prin piele, digestia este afectata, abdomenul creste in volum, pielea si parul sunt afectate, organismul devine fragil si slab iar ochii sunt cufundati in orbite. 

Deoarece poate fi afectata dezvoltarea creierului, aceasta boala poate conduce chiar si la retard mintal.

b)  Bola Kwashiorkor - apare mai ales la copii cu varsta de 1-3 ani. Semnele specifice sunt: iritabilitatea, pielea crapata si descuamata, subtierea corpului, curbarea picioarelor, exoftalmie.

Pentru prevenirea acestor afectiuni este important ca in timpul alaptarii mama sa consume zilnic suficiente proteine.

Totodata, un copil trebuie alaptat pana la o varsta corespunzatoare. 

Organismul unui copil, in functie de varsta acestuia, necesita o alimentatie diversificata, bogata in proteine (grau, porumb, carne, legume etc.) pentru a se dezvolta armonios.


MAI POTI CITI