DEPRESIE sau ANXIETATE pareri deosebiri, simptome, diagnostic diferențial corect.
Wiki care este diferenţa dintre anxietate și depresie? Puțini oameni știu să facă diferența dintre anxietate și depresie.
Cele două tulburări, deși distincte, au foarte multe simptome comune și se suprapun adesea, anxietatea ducând frecvent către depresie.
Spre exemplu, dificultățile de concentrare, nervozitatea, oboseala sunt simptome comune celor două afecțiuni psihice.
O deosebire importantă este aceea că, în timp ce depresia are o identitate clară, anxietatea poate îmbrăca mai multe forme și vorbim, de fapt, despre tulburări anxioase, care includ anxietatea generalizată, fobii specifice, stres-ul posttraumatic și atacul de panică.
Foarte simplist spus, o persoană depresivă este orientată mai mult către trecut, fiind măcinată de remușcări și regrete în legătură cu ce s-a întâmplat deja, fiind reprezentative sentimentele de vină, neajutorare, devalorizare, renunțare, blamare, însoțite de tulburări de somn și scădere in greutate.
În schimb, o persoană anxioasă este orientată spre prezent și mai ales spre viitor, fiind marcată de teama de incertitudine, de ce ar putea să se întâmple.
Caracteristice pentru anxioși sunt sentimentele de neliniște, iritabilitate, agitație, asociate adesea cu simptome somatice: dureri de cap, creșterea ritmului cardiac, tensiune musculară, amețeală, transpirație excesivă.
Cine pune diagnosticul de anxietate sau depresie? Majoritatea oamenilor au, de-a lungul vieții, perioade în care sunt măcinați de aceste stări, însă unii reușesc să le depășească, fie cu resursele proprii interioare, fie cu ajutorul celor din jur.
Între starea de anxietate sau de depresie și tulburarea în sine este însă o cale lungă, și diagnosticarea presupune îndeplinirea unor criterii clare.
Astfel, numai un medic psihiatru poate stabili care este diagnosticul principal dar și ce alte tulburări asociate mai sunt prezente, recomandând tratamentul potrivit fiecărei persoane.
Nu de puține ori sunt necesare investigații paraclinice suplimentare și o evaluare neurologică pentru a face un diagnostic diferențial corect.
Care este rolul psihologului clinician în diagnosticul depresiei sau anxietatii?
Cu ajutorul unor scale și chestionare specifice, psihologul clinician poate stabili atât tipul, cât mai ales intensitatea simptomatologiei clinice (ușoară, moderată, severă), aceste informații fiind utile medicului psihiatru în stabilirea planului de diagnostic și tratament.
În plus, evaluări cognitive specifice (de ex.: atenție, memorie) pot da indicii prețioase în diagnosticul diferențial.