Restricția Calorica pareri bune. Postul Intermitent are efecte benefice pentru sănătate.

Sa ne facem o parere despre Restricția Calorică, mai ales ca urmarind forumurile observam un numar mare al intrebarilor legate de: cate kilograme se slabeste cu postul intermitent, postul intermitent carte, dieta ketogenica si postul intermitent etc.

Restrictia calorica (postul intermitent) este un regim alimentar care presupune reducerea consumului caloric zilnic cu 15-20%, păstrând aportul necesar de nutrienți.

Acest lucru are ca rezultat reducerea greutății, dar și scăderea riscului de a dezvolta boli degenerative.

Asadar principalele pareri legate de postul intermitent sunt ca acesta vine la pachet cu numeroase beneficii, de la controlul asupra greutăţii, până la un corp sănătos şi un metabolism reglat.
pareri forum postul intermitent dieta de post

Restricția calorică reduce rata metabolismului și, în consecință, întârzie deteriorarea celulelor și diminuează stresul oxidativ.

Cercetările biochimice au relevat faptul că restrictia calorica încurajează procesul de autofagie (prin care celulele își distrug componentele îmbătrânite pentru asigurarea energiei, dar și pentru crearea de noi componente celulare).

Cum se tine postul intermitent:

Se consumă alimente într-un interval de 4-8 ore şi poate fi urmat zilnic sau doar în anumite zile ale săptămânii.

Mai există varianta de a consuma foarte puţine calorii, 400 - 600 kcal/zi timp de 2 zile non consecutive pe săptămână, în restul zilelor alimentaţia fiind diversă normocalorică, însă fără excese. 

Există şi varianta de post total, adică pentru 1-2 zile pe săptămână nu se ingerează niciun fel de alimente timp de 24 ore, fiind permise doar lichidele fara calorii (apa, ceaiuri neindulcite etc.).

Restrictia calorica  NU este o cură de slăbire, deși are și acest efect, și presupune cel puțin 1 an de acomodare la noul stil de viață.

Unii nutriționiști combină restrictia calorica cu conceptul de intermittent fasting (post intermitent), ceea ce înseamnă compactarea perioadei în care mâncăm la 8 ore în timpul zilei – de exemplu, prima masă să fie la 11, iar ultima, la 19.

Deși unii cercetători avansează ipoteza că restricția calorică ajută și la prelungirea vieții, rezultatele studiilor nu sunt concludente încă, în această privință.

Insa studiile care au fost făcute pe şobolanii de laborator au arătat că postul intermediar prelungeşte viaţa, şansele acestora de a trăi mai mult fiind cu 36-83% mai mari.

Desigur precum orice program alimentar, postul intermitent are şi anumite limitări: este considerat o metodă dificilă de urmat pe termen lung (de altfel, nu există studii medicale care să-i confirme beneficiile pe perioade mai lungi de 1 an), nu este recomandat copiilor şi adolescenţilor, femeilor însărcinate sau care alăptează, iar persoanele care suferă de diabet, îl pot urma numai sub strictă observaţie medicală.

MAI POTI CITI