Administrarea PROBIOTICELOR la sugari in primele 6 luni de viață NU previne apariția Eczemei sau Astmului.

Un studiu medical publicat în jurnalul Pediatrics a testat ipoteză conform căreia administrarea suplimentelor cu probiotice la sugari în primele 6 luni de viață ar putea reduce incidența eczemei la copiii cu predispoziție pentru boli atopice.

În studiul clinic au fost incluși 184 de sugari repartizați randomizat în 2 grupuri - care au primit probiotice și grupul de control. 

Aproximativ 10% s-au retras din fiecare grup, dar circa 95% dintre sugarii au fost monitorizați cel puțin până la cea de a doua aniversare.

In acest studiu au fost incluși doar nou-născuții cu cel puțin un părinte biologic diagnosticat cu astm.

pareri forum administrarea probioticelor la sugari beneficii
Chiar daca în urma suplimentării cu L. rhamnosus GG s-au evidențiat o serie de efecte benefice la evaluarea după 6 luni, nu au mai fost remarcate diferențe între cele două grupuri după împlinirea vârstei de 2 ani, când 30.9% dintre copiii din grupul de control, respectiv 28.7% dintre cei asupra cărora s-a intervenit prin suplimentare, au dezvoltat eczemă

Incidența astmului la vârsta de 5 ani a fost de 17.4% în grupul de control și 9.7% la cei care au primit suplimente cu probiotice, însă rezultatele nu sunt semnificative din punct de vedere statistic.

Astfel cercetatorii au concluzionat că suplimentarea cu L. rhamnosus GG în primele 6 luni de viață nu previne apariția eczemei sau a astmului la sugarii cu risc atopic crescut.

Insa rolul probioticelor, în special al L. rhamnosus GG, în prevenția atopiei nu a fost însă infirmat total. 

Populația de sugari analizată a fost predominant hrănită cu lapte matern, ceea ce ar fi putut masca beneficiile date de suplimentarea alimentatiei cu probiotice.


MAI POTI CITI