BACTERIILE transmise de la animale la om INFECTII dificil de tratat chiar si cu ciprofloxacin.

Raportul Uniunii Europene privind rezistența la antimicrobiene a bacteriilor zoonotice și a altor bacterii indicative de la oameni, animale și alimente în anul 2017 ar trebui să tragă mai multe semnale de alarmă, este de parere Vytenis Andriukaits, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară. 

Și asta deoarece raportul arată că ne îndreptăm spre o lume în care tot mai multe infecții obișnuite vor deveni dificil – dacă nu imposibil – de tratat.

Antibiorezistenţa reprezintă capacitatea bacteriilor zoonotice de a rezista tratamentelor cu diferite substanţe antimicrobiene (antibiotice, sulfamide, etc.) şi se testează prin determinarea gradului de sensibilitate la substanţele antimicrobiene. 

antibiotice tratament infectii cu bacterii de la animale la om ineficiente
Aceste teste sunt utilizate şi în medicină umană, pentru a se recomanda substanţele antimicrobiene cele mai eficiente.

Potrivit raportului ECDC/EFSA, rezistența la fluorochinolone (precum ciprofloxacinul) este atât de ridicată în unele țări, încât aceste antibiotice nu mai pot fi utilizate pentru tratamentul cazurilor severe de infecție cu Campylobacter.

De altfel, proporții mari și foarte mari din tulpinile de Campylobacter au fost găsite rezistente nu doar la ciprofloxacin, ci și la tetracicline.

Infecțiile cu Campylobacter sunt printre cele mai frecvente infecții bacteriene la om. Ele produc atât boli diareice, cât și sistemice. În regiunile industrializate, infecțiile enterice cu Campylobacter produc un sindrom inflamator, uneori hemoragic, diaree sau dizenterie.

Rezistența multiplă (la trei sau mai multe antimicrobiene) este mare la tulpinile de Salmonella izolate de la om (28,3%) și de la animale, în special a speciei S. typhimurium.

Din fericire, rezistența la antimicrobienele cele mai importante a fost scăzută sau foarte scăzută în infecțiile cu Salmonella și Campylobacter la om și la animale și în tulpinile de Escherichia coli izolate de la animale.

Tulpinile de Salmonella izolate de la om și cele de Salmonella și E. coli izolate de la porcii din crescătorii și vițeii cu vârste sub 1 an au fost în proporție mare rezistente la ampicilină, sulfonamide și tetracicline, în vreme ce rezistența la cefalosporine de generația a treia a fost puțin frecventă.


MAI POTI CITI