BRONSIOLITA Primele Simptome. Tratamentul bronsiolitei la copii.

Primele simptome ale bronsiolitei coincid cu cele ale oricărei răceli (secreții nazale, tuse, ușoară indispoziție). 

Apoi, în următoarele zile apar și febra moderată, o tuse seacă persistentă, lipsa poftei de mâncare sau refuzul mâncării sau alăptării și wheezing (respirație rapidă sau șuierătoare). 

Din cauza vârstei mici, cel mai bine este ca cel mic să fie văzut și monitorizat de medic chiar dacă nu prezinta manifestări severe. 

pareri medicale tratament bronsiolita la copii mici
Insa vizita medicală și monitorizarea sunt obligatorii în cazul în care copil;ul prezintă următoarele simptome alarmanet:

a) copilul sare câteva mese (2-3) sa mănâncă mai puțin de jumătate decât de obicei la cele 2-3 mese. 

Este foarte important la această vârstă să nu aibă fluctuații de glicemie și nici să se deshidrateze

b) consumul de lichide este 50–75% din cel normal, de dinaintea îmbolnăvirii

c) nu a micționat timp de 12 ore sau mai mult (scutecul rămâne uscat)

d) temperatura corpului depășit în mod constant 38 de grade

e) copilul are o stare generală proastă (este foarte agitat, nervos, plânge, este deranjat de orice) sau este foarte obosit sau se trezește doar dacă insistați.

f) dificultăți de respirație sau pauze mai lungi de respirație (apnee – nu respiră mai mult de 10 secunde, fie că e treaz, fie că se întâmplă în somn)

g) copilul are limba și buzele albăstrui (ceea ce numim cianoza sau culoare cianotica)

În acest caz, dacă nu reușiți să ajungeți imediat cu copilul la medicul de familie sau la pediatru, adresați-vă unei unități de primiri urgențe sau chiar chemați de urgenta ambulanța.

Tratamentul bronșiolitei la copii

Fiind vorba de o infecție virală, nu există tratament care să combată virusul și nici nu se administrează antibiotic. 

Însă medicul poate recomanda tratament pentru ameliorarea simptomelor, precum paracetamol sau ibuprofen pentru febră când aceasta atinge valori mai ridicate sau soluții nazale pe bază de apă de mare pentru curățarea secrețiilor nazale și folosirea batistei sugarului pentru eliberarea căilor nazale.

În această perioadă copilul trebuie hrănit și hidratat, iar dacă ați început diversificarea, meniul trebuie să includă multe legume și fructe, cele mai bune surse de vitamine.

Este important să nu îi dați medicamente fără recomandarea medicului, să nu depășiți dozele și să nu îi faceți aerosoli la recomandarea altor părinți sau prieteni.


MAI POTI CITI