DIETA DASH opinie forum medical: previne Bolile de Rinichi si reduce Hipertensiunea Arteriala

WIKI: Dieta DASH (prescurtarea de la Dietary Approaches to Stop Hypertension) a fost un regim alimentar concepută inițial pentru reducerea tensiunii arteriale, dar studiile clinice au demonstrat eficiența dietei DASH și în prevenția diverselor boli cronice contemporane.

Astfel conform unui studiu publicat in revista American Journal of Kidney Disease, bolile cronice renale pot fi adăugate listei de patologii care sunt preîntâmpinate cu ajutorul unei alimentații sănătoase și a unui stil de viață adecvat, inclusiv cu ajutorul dietei DASH.

Potrivit rezultatelor studiului de fata, persoanele care au consumat mai puține fructe, legume și nuci, dar au preferat în schimb carne roșie și alimente bogate în sodiu, au înregistrat un risc cu 16% mai mare de a dezvolta boli renale, comparativ cu participanții care au avut o alimentație sănătoasă.
pareri noutati dieta dash previne bolile de rinichi

De asemenea, indivizii care au declarat un consum crescut de preparate din carne procesată și carne roșie au prezentat un risc mai mare cu 22% de boală cronică de rinichi, în comparație cu cei care au limitat aportul acestor alimente. 

In partea opusa, consumul crescut de nuci și legume a fost asociat cu o reducere de 9% a riscului de patologii renale.

În cadrul acestui studiu s-a mai observat faptul că, persoanele cu o greutate sănătoasă au înregistrat un risc mai scăzut pentru afecțiuni renale, comparativ cu participanții care prezentau suprapondere sau obezitate.

Concluzia studiului a fost ca persoanele care tin o dietă bogată în nuci, leguminose, fructe și vegetale, lactate degresate, cereale integrale, care un aport redus de carne roșie, respectiv carne procesată, alimente și băuturi bogate în zaharuri adăugate, grăsimi și sodiu, au înregistrat o reducere semnificativa a riscului de a dezvolta boli cronice renale.

Datele au fost stranse prin intermediul studiului ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities Study) care a inclus 15,792 adulți. 

În acest fel au fost evaluate comportamentele alimentare caracteristice dietei DASH: consumul crescut de fructe, legume, nuci și lactate degresate, respectiv aportul redus de carne roșie și/ sau procesată, băuturi îndulcite și sodiu.


MAI POTI CITI