DIETA contra Gripei si a Racelii. Cateva opinii si recomandari.

Multi suntem de parere ca trebuie să mâncăm copios – atât pentru satisfacția gustului cât și pentru rezistența la frig în această perioadă.

Aceatsta parere referitoare la dieta alimentara in sezonul rece este partial adevărata. Opinia specialistilor este ca tocmai aceasta dieta foarte bogata ne poate periclita imunitatea, dacă nu suntem conștienți de câteva aspecte.

Iarna, în mod natural, organismul cere mai multă hrană decât vara, pentru că doza suplimentară de calorii ajută la menținerea energiei și căldurii corporale.

Cu toate astea, dacă mesele excesive devin un obicei cotidian, sistemul digestiv este copleșit de cantitatea pe care i-o dăm de prelucrat, iar rezultatul supraîncărcării nu are efecte pozitive.
pareri dieta alimentara imunitate pentru gripa si raceala iarna

Cu cât mai consistent hrăniți – credem noi – cu atât mai bine, însă secretul unei alimentații corespunzătoare nevoilor de peste iarnă este calitatea, și nu cantitatea.

Ce înseamnă acest lucru mai exact și cum anume îl punem în practică?

Iată câteva recomandări referitoare la dieta contra Gripei si racelii: 

a) Alege ingrediente bogate caloric în mod natural, fără adaosuri artificiale și ultraprocesări.

Exemple: fasole boabe, linte, năut, mazăre. Se fierb bine și se prepară în mâncăruri sățioase, alături de alte vegetale, ca să nu îngreuneze digestia.

b) Contrar ideii conform căreia carnea consumată zilnic te face mai puternic, s-a constatat că proteina animală în general produce aciditate în corp și, deci, slabeste considerabil imunitatea.

Pentru un organism robust la viruși și bacterii, consumă carne, lactate și ouă de maximum două – trei ori pe săptămână.

c) Ai completa libertate la proteine vegetale, proteine care s-au dovedit la fel de eficiente în întărirea corpului precum proteinele animale, dar fără efecte acide negative pentru digestie.

Sursele cele mai potrivite de proteine vegetale? Orice legumă și fruct le conține în diverse proporții, dar alege-le în primul rând pe cele românești, care sunt în sezon: morcov, țelină, cartof, sfeclă roșie, ceapă galbenă sau verde, ridichi de lună, mere, pere etc.

d) Anumite alimente au calități antibiotice și antimicrobiene în mod natural, și le poți consuma crude sau macerate: usturoi, cătină, ghimbir, turmeric, miere organică.

e) Ceaiul din plante (în loc de cafea) sau un suc de citrice proaspăt stors sunt elixiruri excelente pentru sănătate, acum și în orice sezon

MAI POTI CITI