EMA pareri pozitive NAMUSCLA medicament tratarea simptomelor miotoniei: rigiditate musculara.

Agenția Europeană pentru Medicamente a fost de parere că beneficiile medicamentului Namuscla (mexiletina) sunt mai mari decât riscurile asociate și acest medicament poate fi autorizat pentru utilizare în tarile membre UE.

S-a demonstrat că Namuscla este eficace în atenuarea simptomelor de miotonie la pacienții cu tulburări miotonice nedistrofice, îmbunătățindu-le astfel calitatea vieții.

Profilul de siguranță al Namuscla este bine cunoscut, iar efectele sale secundare care afectează inima sunt considerate a fi gestionabile, cu restricții la utilizare și monitorizare în timpul tratamentului.

Namuscla este un medicament utilizat pentru tratarea simptomelor miotoniei (rigiditate musculară) la pacienții cu tulburări miotonice nedistrofice, un grup de tulburări musculare ereditare.
Namuscla mexiletina pareri medicament orfan rigiditate musculara

Nedistrofic înseamnă că pacienții care au această afecțiune nu suferă de pierdere de masă musculară. 

Pacienții cu tulburări miotonice nedistrofice se confruntă cu rigiditate și dureri musculare deoarece mușchii se relaxează mai încet după contracție. 

Tulburările miotonice sunt rare, iar Namuscla a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament utilizat în boli rare) la 19 noiembrie 2014.

Substanța activă din compozitia medicamentului Namuscla, mexiletina, acționează blocând canalele din celulele musculare prin care intră și ies ionii (particule încărcate electric) de sodiu.

Aceste canale de sodiu au un rol de contracție și de relaxare a mușchilor și sunt hiperactive la pacienții cu tulburări miotonice, cauzând contracții și rigiditate excesivă. 

Prin blocarea lor, Namuscla contribuie la reducerea rigidității care apare când se prelungesc contracțiile.

Deoarece are un efect similar asupra mușchiului inimii, mexiletina este utilizată de mulți ani și la pacienți cu ritm cardiac anormal.

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu tratamentul cu medicamentul Namuscla (care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10) sunt dureri abdominale (de burtă) și insomnie.

Cele mai grave reacții adverse raportate in urma administrarii Namuscla (care pot afecta până la 1 persoană din 10 000) sunt aritmii (tulburări de ritm cardiac) și o reacție puternică care afectează pielea, sângele și organele interne.


MAI POTI CITI