EMBOLIA cu lichid amiotic Simptome, Tratament. Urgenta obstetricala severa in timpul operaţiei cezariene.

Wiki: embolia cu lichid amniotic (ELA) reprezintă o complicaţie foarte gravã a sarcinii, nasterii, sau avortului,cu instalare cataclismicã, caracterizată prin dispnee, dureri toracice, edem pulmonar, şoc, CID şi frecvent deces matern şi/sau fetal. 

Se presupune cã ELA s-ar datora trecerii de lichid amniotic în circulaţia maternă. 

Evoluţia emboliei cu lichid amiotic se desfăşoară teoretic în 3 faze: 

1) faza de hipoxie severă şi insuficienţă cardiacă dreaptă; 

2) faza de insuficienţă ventriculară stângă – hipotensiune; 

3) faza de disfuncţie neurologicã, convulsii, comă. Incidenţa: 1/8000- 1/80.000 de naşteri
ce este embolia pulmonara cu lichid amniotic protocol tratament

Complicațiile emboliei cu lichid amiotic apar după ce o cantitate mare din lichidul amniotic în care se dezvoltă copilul ajunge în sângele mamei, iar aceasta provoacă un răspuns exagerat cu tot tabloul clinic. 

De cele mai multe ori complicația se termină cu deces, iar mortalitatea este de peste 90%. Fătul ar putea însă supraviețui doar dacă nu mai este în burta mamei.

Embolia cu lichid amiotic poate fi fatală, dar se și tratează atunci când lichidul amniotic ce ajunge în circuit nu este mai mult de 700 de grame. 

Situația devine gravă mai ales în momentul în care este un litru.

Raritatea afectiunii si instalarea sa brutala nu ofera posibilitatea standardizarii diagnosticului si tratamentului pe baza de dovezi stiintifice reproductibile.

Managementul si tratamentul emoboliei cu lichid amiotic se efectueaza mai mult pe baza regulilor de buna practica medicala.

În cazul stopului cardio-respirator al pacientei medicul trebuie sã initieze resuscitarea cardio-pulmonarã, dupã un protocol privind suportul vital cardiac.

Medicul trebuie sã trateze complicatiile previzibile (cele mai frecvente) care apar la supravietuitoare.

Embolia cu lichid amiotic presupune un diagnostic clinic si anume diagnosticul de soc cardiopulmonar, tratamentul efectuat fiind unul simptomatic conform protocoalelor de resuscitare cardiopulmonara.


MAI POTI CITI