PRACETAMOLUL eficient in FEBRA la inceputul sarcinii. Previne defectele cardiace si fizionomice la copii.

Un nou studiu clinic aparținând Universității Duke și publicat în jurnalul Science Signaling dezvăluie faptul că febra în sine intervine în dezvoltarea cordului și a maxilarului la făt, mai precis în săptămânile de sarcină trei până la opt.

Cercetările medicale care au dus la această concluzie au fost efectuate pe modele animale de embrioni.

Concluzia studiului de fata arata ca pe lângă administrarea de acid folic și vitamine prenartale, femeile gravide a trebui să apeleze medicul și să nu ezite să ia medicamente antipiretice, în special Acetaminofen (Paracetamol), substanță îndelung studiată și considerată a fi sigură pentru administrarea în primul trimestru de sarcină.

Era evident pentru cercetători că febra în primul trimestru de sarcină crește riscul apariției unor defecte congenitale la nou-născut : cheiloschizis, palatoschizis, defecte cardiace și defecte de tub neural.
paracetamolul trateaza febra in sarcina si pevenine defectele congenitale la fat

Mai mult, o meta-analiză a studiilor care au asociat febra în primul trimestru cu riscul crescut de defecte congenitale a relevat că există într-adevăr o legătură între acestea două, însă motivele nu au fost până acum clare.

In cercetarea de la Universitatea Duke, s-a descoperit că celulele neurale care stau la temelia dezvoltării inimii, feței și maxilarului au proprietăți termo-sensibile.

În momentul în care aceste celule au fost supuse la temperaturi asemănătoare unei stări febrile, embrionii au dezvoltat diformități cardiace sau faciale, în funcție de stadiul dezvoltării în care a intervenit temperatura.

Rezultatele studiului publicat in jurnalul Science Signaling sugerează că administrarea unor doze bine stabilite de medicamente antipiretice femeilor aflate în primul trimestru de sarcină și care fac febră ar putea evita o parte dintre cazurile de malformații congenitale.
MAI POTI CITI