Citire ANALIZE medicale: Anticorpi anti-canal de calciu voltaj dependente tip PQ interpretare rezultate

Citirea analizelor medicale: Anticorpi anti-canal de calciu voltaj dependente tip PQ in sindromul miastenic Lambert-Eaton

Topicuri legate de acest articol: anticorpi anti-canale de potasiu voltaj-dependente, sindrom miastenic in bolile endocrine

Sindromul miastenic Lambert-Eaton (LEMS) este o boala autoimuna neuromusculara caracterizata prin afectarea portiunii presinaptice a jonctiunii neuromusculare.

Canalele de calciu voltaj-dependente sunt proteine mari transmembranare cu multiple subunitati denumite P,Q,N,L,T si R. 
citire interpretare valori Anticorpi anti-canal de calciu voltaj dependente tip PQ

Canalele P/Q au rol in eliberarea acetilcolinei la nivelul jonctiunii neuromusculare in timp ce canalele tip N sunt componente ale sistemului de conducere autonom. 

Canalele de calciu de tip P/Q sunt responsabile de peste 95% din functionarea receptorilor de la nivelul jonctiunii neuromusculare.

Se presupune că la pacienţii cu sindrom Lambert-Eaton care asociază tumori, celulele canceroase conţin antigene care mimează VGCC şi induc producerea de anticorpi specifici. 

În cazul pacienţilor cu această afecţiune care nu dezvoltă un proces tumoral, anti-VGCC sunt probabil produşi într-un context mai general de autoimunitate.

Interpretare rezultate analize medicale Anticorpi anti-canal de calciu voltaj dependente tip PQ

Anti-VGCC sunt depistaţi la 75-100% dintre pacienţii cu sindrom miastenic Lambert-Eaton care asociază cancer pulmonar cu celule mici şi la 50-95% dintre pacienţii fără tumori subiacente.

Nivelul anticorpilor nu se corelează cu severitatea sindromului miastenic. Totuşi se poate înregistra o scădere a acestora după terapia cu succes a tumorii de bază sau imunosupresie

Un titru crescut de anticorpi anti-P/Q este puternic sugestiv la pacientii cu supozitie de LEMS , care prezinta si modificari electromiografice caracteristice.

In general nivelul anticorpilor nu se coreleza cu severitatea bolii la pacientii cu LEMS

MAI POTI CITI