COPII cu mame cu DIABET in timpul Sarcinii RISC crescut de DIABET 1.

Copiii ai caror mame au avut diabet gestational (in timpul sarcinii) au un risc ridicat de diabet de tip 1, sunt de parere oamenii de stiinta de la Universitatea McGill care au condus un studiu despre legatura dintre diabetul gestational matern si diabetul zaharat la copii.

Descoperirea precoce a diabetului zaharat este importanta, mai ales in cazul copiilor si tinerilor, deoarece aproximativ 25% dintre ei sunt diagnosticati tocmai cand cauta ajutor pentru cetoacidoza diabetica, o complicatie periculoasa a diabetului zaharat, care apare atunci cand organismul incepe sa piarda insulina.

Pana acum se stia ca, daca parintii au diabet de tip 1 sau 2, copiii lor au un risc crescut de a deveni, la randul lor, diabetici. 
diabet gestational in timpul sarcinii pareri medicale

Totusi, acelasi risc exista si daca mama a avut diabet in timpul sarcinii. 

Mai exact, in acest caz, copilul dezvolta un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 inainte de a implini varsta de 22 de ani.

Acest studiu este important deoarece ne ajuta sa intelegem mai bine factorii de risc pentru diabetul de tip 1. 

Mai mult, ar putea duce la monitorizarea mai atenta a copiilor nascuti de mamele care sufera de diabet gestational pentru ca, astfel, s-ar putea reduce riscul complicatiilor, precum cetoacidoza diabetica.

Oamenii de stiinta de la Universitatea McGill au analizat datele a 73,180 de mame. Unele mamici au avut diabet gestational, altele nu. 

Numarul de cazuri noi de diabet la 10.000 de persoane a fost de 4,5 in randul copiilor nascuti de femeile cu diabet gestational si de 2,4 in randul copiilor nascuti de femeile care nu aveau diabet gestational.

Doar un numar mic de copii vor dezvolta diabet zaharat inainte de varsta de 22 de ani, chiar daca mamele lor au avut diabet gestational. 

Cu toate acestea, parintii trebuie sa ia in considerare posibilitatea si sa il monitorizeze atent. 

Primele semne ale diabtului sunt urinarea frecventa, setea excesiva, sau pierderea in greutate.


MAI POTI CITI