De ce ulceratiile DIABETICE la nivelul piciorului nu se VINDECA? Din cauza Stafilococului auriu.

Noi descoperiri medicale recente au aratat ca  atunci cand ranile, cum ar fi ulceratiile diabetice la nivelul piciorului, nu se vindeca, sau devin din ce in ce mai severe, pana se ajunge la infectie sau chiar la amputare, totul ar putea depinde de microbiomul ranii.

Cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania au observat ca tulpinile specifice ale patogenului comun Staphylococcus aureus (S. aureus), sau stafilococ auriu, sunt asociate cu ranile care nu se vindeca.

De asemenea, acestia au identificat si alte bacterii comune in aceste rani care fie pot afecta, fie pot facilita vindecarea, sugerand ca monitorizarea microbilor din ulceratiile diabetice la nivelul piciorului ar putea oferi informatii in privinta celui mai bun mod de tratare a ranii.

Rata de mortalitate asociata cu ulceratiile diabetice ale piciorului este echivalenta cu cea a cancerului de san, combinata cu cea a cancerului de prostata, adica mai mare de 70% cand amputarea devine necesara.
noutati medicale ulceratiile piciorului diabetic sanse de vindecare

Noul studiu clinic a fost construit pe baza unei cercetari in care s-a folosit secventierea ADN de inalta rezolutie pentru identificarea speciilor si subspeciilor specifice si a modului in care acestea influenteaza rezultatele pacientului.

Cercetatorii au strans probe de la 46 de ulceratii diabetice la fiecare doua saptamani, timp de sase luni, sau pana cand rana fie s-a vindecat, fie ca din pacate piciorul pacientului a fost amputat.

Stafilococul auriu, un agent patogen comun si greu de tratat, a fost gasit in majoritatea ranilor, dar specialistii atrag atentia asupra faptului ca simpla prezenta a unei bacterii nu poate prezice daca o rana se va vindeca sau nu.

Totusi, secventierea ADN de inalta rezolutie a aratat ca anumite tulpini ale stafilococului auriu s-au gasit doar in ranile care nu s-au vindecat deloc pe parcursul studiului.

Testele ulterioare au demonstrat ca tulpina ”non-vindecatoare” a cauzat mai multe leziuni ale tesutului si a avut capacitatea de a evita tratamentele cu antibiotice.

Specialistii americani au remarcat, de asemenea, ca un alt microb comun a fost gasit in ranile diabetice, si anume ”alcaligenes faecalis”, care a fost asociat cu o vindecare mai rapida.
MAI POTI CITI