HIPERTENTISUNEA si Nevoia de a urina frecvent NOAPTEA. Noi informatii medicale.

Noutati medicale: Cercetatorii de la Spitalul Tohoku Rosai, din Japonia, au descoperit, printr-un nou studiu clinc, ca persoanele care urineaza de foarte multe ori noaptea ar putea avea fie tensiunea arteriala crescuta, fie exces de lichid in corp.

Recomandarile actuale in tratarea Hipertensiunii arteriale (HTA) se axeaza pe administrarea medicatiei pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral si de boli de inima. 

De asemenea, in tratamentul HTA este recomandat un stil de viata sanatos, restrictii de sare, alcool moderat, mancare sanatoasa, sport regulat, controlul greutatii si renuntarea la fumat.

Revenind la studiul de fata, cercetarile anterioare din Japonia au demonstrat ca aportul ridicat de sare este asociat cu nocturia. 
parerri medicale urinarea noaptea si hipertensiunea arteriala

Comparativ cu tarile occidentale, populatia japoneza consuma mai multa sare, ceea ce se traduce prin faptul ca au o tensiune arteriala mai ridicata. 

Cu alte cuvinte, au un risc mai ridicat de a dezvolta hipertensiune arteriala.

In studiu au fost inclusi 3749 de japonezi, care si-au facut o verificare anuala a starii de sanatate in anul 2017.  

Acestora li s-a masurat tensiunea arteriala, iar informatiile legate de nocturie au fost furnizate cu ajutorul unui chestionar.

Participanti la studiu cu o tensiune arteriala de 140/90 mmHg, sau mai mare, sau care luau medicamente antihipertensive, au fost considerati hipertensivi.

Nevoia de a urina frecvent pe parcursul noptii a fost semnificativ asociata cu hipertensiunea arteriala. 

Mai mult, riscul hipertensiunii arteriale a crescut semnificativ pe masura ce a crescut si numarul vizitelor la baie pe parcursul noptii.

”Am constatat ca oamenii care urineaza frecvent pe timpul noptii au un risc cu 40% mai mare de hipertensiune arteriala. Cu cat un om merge de mai multe ori la toaleta, cu atat mai mare este riscul”, a declarat doctorul Satoshi Konno.

Totusi, specialistii atrag atentia asupra faptului ca, din moment ce toti participantii la acest studiu au fost japonezi, care consuma mai multa sare decat occidentalii, este posibil ca relatia dintre nocturie si hipertensiunea arteriala sa NU se aplice si altor populatii. 

De asemenea, relatia nocturie - HTA poate fi influentata si de alti factori, cum ar fi: stilul de viata, etnia, sau fondul genetic.

Ceea ce este important ca oamenii sa stie este faptul ca urinarea frecventa pe timpul noptii nu este cauzata numai de probleme ale organelor de urinare, ci poate fi vorba si de boli sistemice, cum ar fi hipertensiunea arteriala.