Noutati: Boala Ficatului gras Non-Alcoolic controlata cu proteina GPS2.

Noutati medicale: Boala ficatului gras non-alcoolic ar fi influențată în evoluția sa de o proteină, au descoperit cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia.

Cercetarile făcute au demonstrat că mecanismele identificate pot explica diverse sensibilități ale unor pacienți de a dezvolta stadii mai severe ale bolii ficatului gras non-alcoolic.

Ce este boala Boala ficatului gras non-alcoolic

Boala ficatului gras non-alcoolic cea mai ferecventă boală hepatică de pe glob  este o afecțiune în care grăsimile se acumulează în ficat. 

La debutul sau, Boala ficatului gras non-alcoolic are puține simptome sau chiar deloc, insa este o boală gravă care poate evolua spre o stare inflamatorie - numită steatohepatită (NASH) si apoi la ciroză hepatică și cancer.
ficatul gras se vindeca, ficat gras forum, silimarina ficat gras, ce medic trateaza ficatul, meniu pentru ficat gras

Cum se ține sub control Boala ficatului gras non-alcoolic

Prin scăderea în greutate. Până acum nu s-a descoperit un tratament medical insa o echipa de cercetătorii suedezi au descoperit că o proteina numită GPS2 este un regulator critic al căilor metabolice lipidice în hepatocite. 

Testele au arătat că proteina GPS2 poate influența dezvoltarea acestei boli hepatice la șoareci și la oameni.

Studiul clinic a fost condus de asistentul profesorului Rongrong Fan și profesorul Eckardt Treuter de la Departamentul de Bioștiințe și Nutriție de la Institutul Karolinska.

Ca să clarifice rolul proteinei GSP2 în hepatocite, oamenii de știință au efectuat teste pe șoareci. 

Aceștia au fost expuși unei diete speciale care induce boala NASH și ulterior verificați. Rezultatele i-au surprins pe cercetători: proteina GPS2 a protejat șoarecii de boala hepatica în curs de dezvoltare.

Au mai aflat că această proteină are un rol necunoscut anterior în reprimarea unui receptor de acizi grași numit PPARα.

Legătura dintre proteina GPS2 și PPARα a fost validată printr-o analiză fiziologică și histologică a șoarecilor testați.

S-a găsit o legătură importantă dintre niveluri de proteina GPS2 și expresia genelor pentru boala ficatului gras non-alcoolic.

Concluziile studiului de fata i-a determinat pe cercetători să analizeze mai atent căile de actiune ale proteinei GPS2 în celulele imunitare hepatice.


MAI POTI CITI