Rolul VITAMINEI D in succesul fertilizarii in Vitro. Noi pareri medicale FIV.

Noutati medicale. Vitamina D este o vitamina esențială pentru reproducerea la animale, însă rolul acestei vitamine în fertilitatea umană a fost insuficient investigat până în prezent.

În ceea ce privește fertilizarea in vitro, informațiile privind rolul vitaminei D sunt destul de puține și uneori contradictorii.

Un studiu clinic publicat în The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a urmarit să verifice modul în care nivelul seric al vitaminei D influențează rezultatele fertilizării in vitro.

La studiu au participat 335 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18-42 de ani, care urmau un program de fertilizare in vitro la o clinică din Milano.
pareri medicale vitamina d si sansele de reusita ale fertilizari in vitro

Cercetătorii au evaluat subiectilor nivelul de vitamina D înainte de procedură și au observat că 154 de participante aveau un nivel mai mic de 20 ng/mL, iar celelalte 181 un nivel de cel puțin 20 ng/mL.

Tuturor participantelor li s-a implantat același număr de embrioni. 

Ulterior s-a observat că în cazul femeilor cu nivelul seric de vitamina D cel mai ridicat (peste 30 ng/mL) șansele unei sarcini au fost cele mai mari. 

În grupul de participante cu un nivel sub 20 ng/mL al vitaminei D proporția sarcinilor a fost de 20%, în timp ce la participantele cu un nivel peste 20 ng/mL proporția a crescut la 31%.

Deși relația dintre vitamina D și succesul fertilizării in vitro a fost confirmată, este nevoie de studii suplimentare pentru a verifica și o posibilă relație de tip cauză-efect între acestea.

Lipsa vitaminei D a fost asociata si cu alte afectiuni ale aparatului reproducator feminin, precum problemele de ovulatie si sindromul ovarului polichistic, dar si agravarea simptomelor la femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic.

Vitamina D este benefica nu doar pentru fertilitate, ci pentru o multime de alte procese din organism. 

Un nivel scazut nu iti va crea probleme doar in a concepe un copil, ci si probleme ale oaselor. In acelasi timp, Vitamina D scade rata de dezvoltare a tumorilor, iar persoanele cu carente au sanse mai multe sa sufere un atac de cord. 


MAI POTI CITI