VACCINUL AT04A impotriva Colesterolului LDL ar putea preveni bolile de inima.

În noul studiu medical prezentat în revista European Heart Journal cercetatorii companiei AFFiRis explică cum vaccinul AT04A face ca sistemul imunitar să lupte împotriva enzimei PCSK9 (proprotein convertazei subtilisin / kexin tip 9), aceasta fiind gasita responsabila de blocarea eliminarii naturale a colesterolului „rău” LDL din sânge.

Pe piata exista deja existente terapii care țintesc enzima PCSK9, însă acestea reprezintă anticorpi introduși în organismul pacientului, pe când vaccinul AT04A face ca organismul însuși să producă acești anticorpi.

În prezent, au început testele clinice pe subiecți umani, pentru a se observa dacă efectele sunt similare celor pe șoareci.
pareri bune vaccinul impotriva colesterolului rau ldl

Pentru realizarea experimentului clinic, șoarecii au fost modificați genetic și hrăniți cu o dietă occidentală pentru a le induce un nivel crescut de colesterol și depuneri aterosclerotice.

La acești șoareci de laborator, vaccinul AT04A a redus nivelul total de colesterol cu până la 53%, leziunile produse de ateroscleroză au scăzut cu până la 64%, iar markerii biologici pentru inflamație în sânge au scăzut cu până la 21-28%, comparativ cu șoarecii nevaccinați.

În plus, anticorpii au rămas funcționali pe toată durata cercetărilor și concentrația acestora încă era ridicată la încheierea studiului.

Colesterolul NU se poate dizolva in sange. El trebuie sa fie transportat din si catre celule prin intermediul unor molecule numite lipoproteine.

Pe de o parte lipoproteinele cu densitate scazuta (colesterolul LDL) sunt cunoscute si sub denumirea de colesterol "rau".

Rolul ei negativ este dat de faptul ca depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor, fapt care duce, in timp, la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace. 

Pe de alta parte exista si asa-numitul colesterol "bun" sau lipoproteine cu densitate mare (colesterolul HDL). 

Aceste 2 tipuri de lipide, impreuna cu trigliceridele compun nivelul total de colesterol din sange, nivel care poate fi masurat in urma unui test de sange

MAI POTI CITI