Cat de sigura este renuntarea la DIURETICE la pacientii cu Insuficienta Cardiaca Cronica stabila

Renuntarea la DIURETICE poate fi o optiune sigura la pacientii care sufera de Insuficienta Cardiaca Cronica stabila. 

Aceasta este parerea cercetatorilor din 11 spitale universitare din Brazilia, care au desfasurat un studiu medical prezentat la congresul stiintific al Societatii Europene de Cardiologie.

Se pune desigur intrebarea: cat de sigura este renuntarea la diuretice in cazul pacientilor care sufera de Insuficienta Cardiaca Cronica stabila?

Diureticele sunt prescrise pentru ameliorarea simptomelor pacientilor cu insuficienta cardiaca.

Diureticele ii ajuta pe acesti pacienti sa elimine lichidele excesive (congestia), care provoaca dificultati de respiratie, picioare umflate, tuse si crestere in greutate.
noutati medicale renuntarea la diuretice la pacientii cu insuficenta cardiaca cronica

Dupa ce simptomele dispar, pacientii iau in continuare o doza mica, fiind preocupati ca simptomele pot sa revina.

Totusi, ultimul studiu condus de specialisti brazilieni a demonstrat ca utilizarea pe termen lung a diureticelor este asociata cu un prognostic mai rau.

Pacientii care sufera de insuficienta cardiaca trebuie sa ia multe pastile pentru aceasta afectiune, dar si pentru alte afectiuni care pot sa apara simultan, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala.

Renuntarea la un medicament, atunci cand nu mai este necesar, faciliteaza efectul celor necesare.

Acestia sustin ca nu le place sa utilizeze diuretice, deoarece au senzatia ca trebuie sa stea in permanenta acasa pentru a utiliza baia si au crampe, astfel ca ar fi dispusi sa renunte la ele, daca este posibil.

Cercetarea clinica s-a axat pe siguranta si tolerabilitatea retragerii furosemidului diuretic la pacientii cu insuficienta cardiaca cronica stabila. Au fost incluse 11 spitale universitare din Brazilia.

Criteriile eligibile au fost simptomele, fractia de ejectie a ventriculului stang, admiterea in spitale in ultimele sase luni, administrarea diureticelor (40-80 mg pe zi) timp de cel putin sase luni.

188 de pacienti au fost repartizati aleatoriu in doua grupe, una in care s-a mentinut administrarea diureticelor si alta in care a fost oprita. 

In cazul pacientilor din a doua grupa, specialistii le-au dat o alta pastila, mizand pe efectul placebo. Acestia au fost urmariti timp de 90 de zile si nu au existat diferente intre cele doua grupuri.

”Rezultatele demonstreaza ca pacientii care sufera de insuficienta cardiaca cronica stabila pot sa renunte la diuretice. 

De asemenea, daca renunta, nu trebuie sa mareasca doza, in caz ca vor mai avea nevoie de ele. 

Aproximativ 20% din numarul total de pacienti au luat din nou diuretice pentru ameliorarea simptomelor.

In plus, pacientii care renunta la diuretice nu au nevoie de o monitorizare suplimentara.

MAI POTI CITI