EMOTIILE POZITIVE si FERICIREA se transmit prin transpiratie si MIROS.

Pana acum cercetatorii erau de parere emoțiile negative, precum teama sau dezgustul, pot fi transmise prin intermediul mirosului.

Acum o echipa de cercetători din cadrul mai multor universități au publicat în jurnalul medical Psychological Science rezultatul unui studiu care demonstreaza ca starea de bucurie duce la secreția unor substanțe chimice specifice in transpiratie, semnalele transmise putând fi preluate de către persoanele din jur prin intermediul mirosului.

Pentru a arăta dacă același principiu valabil in cazul transmiterii prin miros a emotiilor negative se aplică și în cazul emoțiilor pozitive, echipa de cercetare a prelevat probe de secreții sudorale de la 12 bărbați, după ce aceștia au vizualizat filmulețe ce au avut ca scop inducerea unei varietăți de emoții (inclusiv bucurie și teamă).
pareri medicale fericirea se transmite prin transpiratie si miros

Astfel au fost selectate persoane sănătoase, nefumătoare și li s-au impus anumite restricții pe parcursul studiului: consumul de alcool, consumul de alimente urât mirositoare și activitatea sexuală. 

În următoarul stadiu al cercetarii, 36 de femei tinere sănătoase au fost solicitate să miroasă probele prelevate anterior, în timp ce le-au fost monitorizate reacțiile biologice si psihologice. 

În studiul clinic se menționează că au fost alese femei pentru această etapă deoarece acestea au în general un simț olfactiv mai dezvoltat decât bărbații și sunt mai receptive la semnalele emoționale.

După analizarea expresiilor faciale ale femeilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că există o sincronizare între starea emoțională a persoanei care emite mirosul și reacția persoanei care intră în contact cu acesta.

Mai precis, s-a observat o concordanță între expresiile persoanelor și semnalele olfactive. 

În continuare, cercetatorii își propun să experimenteze natura chimică a compușilor din secrețiile sudorale, pentru a arăta dacă aceasta face diferența între transmiterea stării de teamă și a stării de bucurie.


MAI POTI CITI