FDA pareri pozitive VYNDAQEL & Vyndamax medicamente cardiomiopatie cauzata de amiloidoza mediată de transtiretin.

FDA a aprobat medicamentele Vyndaqel (tafamidis meglumine) și Vyndamax (tafamidis) produse de compania Pfizer pentru tratamentul bolilor de inimă (cardiomiopatie) cauzate de amiloidoza mediată de transtiretin (ATTR-CM) la adulți.

Acestea sunt primele tratamente aprobate de FDA pentru ATTR-CM. Vyndaqel și Vyndamax au aceeași substanță activă, tafamidis, dar nu sunt substituibile și dozele recomandate diferă.

Eficacitatea Vyndaqel și a Vyndamax în tratamentul ATTR-CM a fost demonstrată într-un studiu clinic randomizat efectuat la 441 de pacienți, care au primit Vyndaqel sau un placebo.

După o medie de 30 de luni, rata de supraviețuire a fost mai mare în grupul Vyndaqel decât în grupul placebo. 
FDA opinii pozitive VYNDAQEL si  Vyndamax amiloidoza mediată de transtiretin

De asemenea, s-a demonstrat că Vyndaqel reduce numărul de spitalizări pentru probleme cardiovasculare.

Vyndaqel este indicat pentru tratamentul amiloidozei cu transtiretină la pacienţi adulţi cu polineuropatie simptomatică stadiul 1 pentru a întârzia progresia afectării neurologice periferice.

Polineuropatia datorată amiloidozei TTR este o neuropatie degenerativă, axonală, progresivă, cu aspecte multiple, caracterizată prin afectare senzorială, motorie şi vegetativă. 

Disocierea tetramerilor de transtiretină în monomeri reprezintă faza limitantă a patogenezei polineuropatiei amiloide TTR, cunoscută de asemenea şi ca polineuropatia amiloidă familială TTR (TTR-FAP).

VYNDAQEL a fost aprobat pentru prima dată în 2011 în UE pentru tratamentul polineuropatiei amyloidice de transtiretin (ATTR-PN), la pacienții adulți cu polineuropatie simptomatică în stadiu incipient pentru întârzierea insuficienței neurologice periferice. 

ATTR-PN este o formă neurodegenerativă de amiloidoză care duce la pierderea senzorială, durere și slăbiciune la membrele inferioare și afectarea sistemului nervos autonom. 

În prezent, este aprobat pentru ATTR-PN în 40 de țări, inclusiv Japonia, țări din Europa, Brazilia, Mexic, Argentina, Israel, Rusia și Coreea de Sud. VYNDAQEL și VYNDAMAX nu sunt aprobate pentru tratamentul ATTR-PN în S.U.A.

Numărul pacienților din studiul clinic a fost redus, dar nu au fost identificate efecte secundare asociate consumului de medicamente. 

Tafamidis poate provoca leziuni fetale atunci când este administrată unei femei gravide. 

Femeile care iau Vyndaqel sau Vyndamax trebuie să discute planificarea și prevenirea sarcinii cu medicul lor.


MAI POTI CITI