Medicamente noi Melom multiplu; IMNOVID (pomalidomida/Celgene) si Revlimid (lenalidomida/Celgene)

Noutati in santate: noi tratamente pentru mielomul multiplu. Pe baza recomandării făcute de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) la finalul lunii martie, tratamentul cu Revlimid (lenalidomidă) în combinație cu bortezomib și dexametazonă este acum indicat la pacienții adulți cu mielom multiplu netratat anterior și care nu sunt eligibili pentru transplant. 

In plus, tratamentul combinat cu Imnovid (pomalidomidă), bortezomib și dexametazonă este indicat la adulții cu mielom multiplu care au primit cel puțin un tratament anterior, inclusiv cu lenalidomidă.

Conform dictionarului medical mielomul multiplu este un cancer al sângelui, caracterizat prin proliferare tumorală și supresia sistemului imun. 

Mielomul multiplu este o boala hemato-oncologică și face parte din grupul bolilor limfoproliferative cronice. 
Imnovid si Revliimid noua combinatie medicamente tratament mielorm multipul

Mielomul multiplu apare în urma proliferării clonale multifocale a celulelor liniei plasmocitare și a acumulării necontrolate a acestora.

Boala este rară, dar cu mortalitate ridicată. Aproximativ 42.000 de persoane sunt diagnosticate anual în Europa și se înregistrează 26.000 de decese cauzate de boală în fiecare an. 

Tipic, boala evoluează cu perioade simptomatice urmate de perioade de remisiune. In final, afectiunea oncologica devine refractară la orice tratament.

Intr-un studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate în revista Lancet, tripla combinație de lenalidomidă, bortezomib și dexametazonă a demonstrat că poate fi o opțiune pentru pacienții cu mielom multiplu nou diagnosticat, care nu sunt eligibili pentru transplant. 

La aceștia, tratamentul prelungește semnificativ prima remisiune a bolii. 

În cursul bolii, pacienții răspund din ce în ce mai puțin la tratament, iar perioadele de remisiune se scurtează în fazele avansate. Astfel, prima opțiune terapeutică devine una importantă.

Lenalidomida este indicată în mielom multiplu ca monoterapie, pentru tratamentul de întreținere al pacienților adulți cu mielom multiplu nou-diagnosticat care au fost supuși transplantului autolog de celule stem

Regimurile terapeutice care conțin lenalidomidă sunt utilizate frecvent ca tratament inițial în mielomul multiplu, dar sunt numeroși pacienți refractari la acest tratament. 

Și lor li se adresează combinația terapeutică de pomalidomidă, bortezomib și dexametazonă, care poate fi administrată începând cu prima recădere.

Combinația de medicamente a fost autorizată de Comisia Europeană pe baza rezultatelor din trialul de fază 3 OPTIMISMM. Acestea au fost publicate în urmă cu o săptămână, în jurnalul medical Lancet Oncology.


MAI POTI CITI