Noi Opinii legatura dintre VITAMINA D Dementa si ALZHEIMER.

Echipa de cercetatori care a publicat un nou studiu medical in revista Neurology a Academiei Americană de Neurologie este de parere ca un nivel scăzut al vitaminei D în organism este asociat cu riscul de a suferi de demență și Alzheimer.

Demența este o regresie neurologică, o deteriorare a capacității intelectuale, asociată în general cu înaintrarea în vârstă, dar și cu alți factori (metabolici, stil de viață, traume, diverse afecțiuni).

Boala Alzheimer este cu siguranta cea mai cunoscută afecțiune neurodegenerativă. Se consideră ca aproximativ 1 din 4 persoane peste 85 de ani suferă de Alzheimer.

Studiul medical a cuprins înregistrarea nivelului de vitamina D în sânge (din diferite surse: limentație, suplimente alimentare, expunere la soare) în cazul a unui numar de 1685 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

pareri medicale lipsa de vitamina d duce la dementa si alzheimer

De mentionat ca niciunul dintre participanți nu suferea de demență și Alzheimer, la inceputul studiului.

După aproximativ 6 ani, 171 de persoane, respectiv 102 manifestau aceste afecțiuni neurologice severe: Dementa sau Alzheimer.

Astfel, persoanele cu deficiență moderată de vitamina D aveau un risc cu 53% mai mare pentru demență și cu 70% mai mare, pentru Alzheimer.

In  schimb subiectii cu deficiență severă, un risc cu 125% mai mare pentru demență și cu 120%, pentru Alzheimer.

Rezultatele studiului medical i-au surprins și pe cercetătorii americani, care deși se așteptau să existe o legătură între carența vitaminei D și riscul acestor afecțiuni, nu anticipau că impactul este atât de mare.

Interesul cercetatorilor care au găsit această corelație îngrijorătoare este de a determina, prin diverse trialuri clinice, dacă o alimentație bogată în vitamina D sau un consum de suplimente alimentare poate preveni sau amâna instalarea simptomelor celor două afecțiuni: dementa si Alzheimer.


MAI POTI CITI