Noutati medicale ALZHEIMER: Colesterolul rau, posibilă cauza a declansarii bolii.

Noutati in sanatate: Nivelurile ridicate de colesterol au fost legate de creșterea riscului de apariție a bolii Alzheimer mai târziu în viață.

Echipa de cercetătorii de la Centrul Medical Veteranilor din Atlanta și Universitatea Emory au găsit o legătură între nivelurile ridicate ale colesterolului LDL și boala Alzheimer cu debut precoce. 

Rezultatele contureaza parerea ca nivelurile ridicate ale colesterolului LD ar putea ajuta medicii să înțeleagă modul în care boala se dezvoltă și care sunt posibilele cauze, inclusiv variabilitatea genetică.

Cercetătorii nu au găsit o legătura între nivelul colesterolului HDL (lipoproteine de înaltă densitate) și debutul precoce al bolii Alzheimer, și doar o foarte ușoară asociere între boală și nivelurile de trigliceride
noi pareri medicale colesterolul si boala alzheimer

Marea întrebare este dacă există o legătură cauzală între nivelurile de colesterol din sânge și riscul bolii Alzheimer, spune dr. Thomas Wingo coordonatorul studiului. 

Datele existente au fost incerte în acest punct. O interpretare a datelor studiului clinic este că colesterolul LDL joacă un rol de cauzalitate.

Studiile clinice anterioare au arătat că un factor major de risc pentru boala Alzheimer este o mutație specifică într-o genă denumită APOE.

Este cel mai mare factor de risc unic genetic cunoscut pentru boala Alzheimer.

Această variantă APOE, denumită APOE E4, este cunoscută pentru cum crește nivelurile de colesterol circulant, în special lipoproteine cu densitate scăzută (LDL). 

Acest tip de colesterol este denumit uneori "colesterol rău", deoarece nivelurile ridicate de LDL pot duce la acumularea de colesterol în artere.

Deși Alzheimer cu debut tardiv - forma obișnuită a bolii - pare să fie legată de colesterol, s-au făcut puține cercetări privind o posibilă legătură între nivelurile de colesterol și riscul Alzheimer de debut precoce. 

Forma bolii cu debut precoce este relativ rară. Boala este considerată "debut precoce" atunci când apare înainte de vârsta de 65 de ani. Aproximativ 10% din toate cazurile de Alzheimer au debut precoce.

Cu toate acestea, legătura clara dintre nivelul de colesterol LDL-C și debutul precoce a bolii Alzheimer NU a fost pe deplin explicată de APOE sau APOB, indicând că si alte gene și mecanisme, de asemenea, cresc riscul de îmbolnăvire.

MAI POTI CITI