Noutati Medicale: TINITUSUL agravat de ANTIDEPRESIVELE cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.

Conform dictionarului medical, tinitusul este o afecțiune în care pacientul are senzația constantă sau intermitentă că aude diverse zgomote - țiuit, bâzâit, șuierat, etc. - în absența acestor sunete în jur său.

Acum, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul medical Cell Reports, persoanele care suferă de tinitus pot resimți agravarea simptomelor dacă urmează un tratament cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) - o clasă comună de antidepresive.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectaţi de depresie, reprezentând 4,4% din populaţia globului. În România, incidenţa depresiei este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.

tinitus tiuitul urechilor agravat de medicamentele antidepresive

Astfel, oamenii de stiinta de la Școala de Medicină de la Oregon Health & Science University (OHSU) din Portland au examinat nucleul cohlear dorsal la șoareci - zona din creier în care apare integrarea senzorială și tinitusul, axându-se pe acțiunea serotoninei. 

Potrivit observațiilor acestora, sub acțiunea serotoninei, neuronii din această zonă au devenit hiperactivi și hipersensibili la stimuli. 

Antidepresivele ISRS cresc nivelul serotoninei în creier, prin urmare duc la agravarea simptomelor tinitusului. 

Totodată, o recenzie a literaturii științifice anterioare a indicat faptul că mulți pacienți au declarat o accentuare a tinitusului la scurt timp după începerea tratamentului cu ISRS. 

În continuare, cercetătorii de la Școala de Medicină de la Oregon Health & Science University sunt interesați în analizarea unui tip de canale de ioni din membrana neuronilor care este activat de serotonină. 

În cele din urmă, dacă vor găsi o cale de a dezactiva aceste canale ionice, vor putea anula efectul negativ al antidepresivelor ISRS asupra tinitusului.


MAI POTI CITI