NU beti apa din STICLELE de plastic care au stat la CALDURA. Va puteti imbolnavi din cauza BPA-ului.

Studiul medical legat de apa care a stat in sticle de plastic expuse la caldura a fost condus de prof. Lena Ma de la Universitatea din Florida și rezultatele au fost publicate în revista Environmental Pollution.

Echipa profesorului Lena Ma a studiat substanțele chimice eliberate de 16 mărci de recipiente de apă din plastic încălzite timp de patru săptămâni la 70 grade Celsius.

Dintre cele 16 mărci, doar în cazul uneia s-au depășit nivelele acceptate de antimoniu și BPA.

Sticlele obișnuite de plastic sunt facute din tereftalat de polietilenă sau PET care, atunci când este încălzit, eliberează substanțe chimice ca antimoniu și bisfenol A (BPA). 

apa incalzita in sticle de plastic este daunatoare sanatatii

Food and Drug Administration (FDA) din SUA este de parere că BPA în cantități mici găsit în ambalajele de băutură nu reprezintă o amenințare, însă continuă să studieze impactul substanței chimice asupra starii de sanatate. 

Alte instituții oficiale din domeniul medical, inclusiv echipa de cercetatori de la Mayo Clinic, susțin că bisfenolul A (BPA) are cu siguranta efecte negative asupra sănătății copiilor.

Mai mult chiar, antimoniul este considerat substanță cancerigenă de către Agenția Internațională de Cercetare în Cancer, parte din Organizația Mondială a Sănătății.

In cadrul cercetarii au fost analizate substanțele chimice eliberate de 16 mărci de recipiente de apă din plastic încălzite timp de patru săptămâni la 70 grade C. 

Dintre cele 16 mărci de apa in ambalaj de plastic, doar în cazul uneia s-au depășit nivelele acceptate de antimoniu și BPA. 

Aparent, nu ar fi o problemă, insă sunt necesare cercetări aprofundate, pentru a studia și alte mărci.

În plus, chiar dacă nu au depășit nivelul maxim acceptat, nivelurile de antimoniu si BPA au crescut in cazut tuturor ambalajelor din plastic. 

Asadar, dacă păstrați apă în recipiente de plastic într-un mediu calduros , pentru o perioadă îndelungată, atunci se pot ridica semne de întrebare cu privire la cresterea nivelelor de antimoniu si BPA, lucru care este valabil si pentru alte lichide livrate in ambalaj de plastic: cafea, ceai, lapte etc.


MAI POTI CITI