Opinii forumuri Remedii naturale contra INSOMNIEI eficiente de la Lavanda la Talpa-Gastei.

Problema insomniei este una destul de raspandita, dovada stand si topicurile de pe forumuri, acolo unde aceasta problema de sanatate se concretizeaza in: tratament naturist insomnie cronica, tratament naturist pentru reglarea somnului, medicamente naturale care produc un somn adanc etc.

Desigur, doar medicul de specialitate poate recomanda un tratament medicamentos alopat in cazurile de insomnie cronica sau acuta, insa exista desigur si cateva remedii natursite care si-au dovedit eficienta in cazuri moderate de insomnie.

In cazul insomniilor usoare sau temporare, se poate incerca o terapie naturista combinata (tratament + sedinte de masaj si reflexoterapie + aromoterapie).

Mare atentie trebuie avuta la asocierea dintre un medicament alopat si un preparat din plante cu aceeasi actiune, efectele hipnotice si sedative se pot cumula.
pareri remedii naturiste din plante pentru insomnie care au efect

Se pot consuma plante cu efect sedativ, calmant, de diminuare a stresului, anxietatii, de inducere si mentinere a somnului, sub forma de ceaiuri caldute, baute seara, cu 30-60 de minute inainte de culcare, indulcite cu miere de tei sau salcam; ori sub forma de pulbere, tinctura, comprimate.

Lista plante medicinale care se pot combina cu melatonina, hormon natural secretat in principal de catre glanda pineala, care este responsabila de ritmul veghe-somn si ajuta la inducerea si mentinerea somnului si care pot deveni un remediu simplu fara efecte secundare in tratarea insomniei si care se bucura de comentarii pozitive pe forumuri.

a) Valeriana – datorita actiunii relaxante, este foarte utila in cazul insomniei provocate de stres, suprasolicitare, stari conflictuale; se administreaza sub forma de ceai sau infuzie, 1-2 cani/zi; tinctura de valeriana, 10-20 picaturi seara (diluate in apa); pulbere de valeriana o lingurita rasa, cu putina apa, cu 20 de minute inainte de culcare; sau comprimate.

Valeriana poate fi asociata cu alte plante cu actiune sinergica, asa cum sunt lavanda, sunatoarea, passiflora.

b) Passiflora – are actiune calmanta asupra sistemului nervos, reduce anxietatea, nervozitatea, induce somnul; se poate consuma sub forma de ceai (1-2 cani/zi), comprimate de passiflora, tinctura de passiflora (20-30 picaturi de 2-3 ori pe zi, diluate in 50 ml apa, dupa mese).

c) Lavanda – se poate administra si in timpul zilei, deoarece are o actiune antistres foarte buna, relaxanta si calmanta; se recomanda 2-3 cani de infuzie calduta din flori de levantica (dintre care ultima inainte de culcare); tinctura de lavanda (20-30 picaturi diluate in apa); capsule cu ulei de lavanda (2-3 /zi); sau bai cu infuzie concentrata sau ulei de lavanda, adaugate in apa de baie; ori masaj cu ulei de lavanda (diluat in ulei vegetal).

d) Roinita o planta medicinala cu efecte sedative, relaxante, antidepresive, se adminstreaza sub forma de ceai sau tinctura (1 lingurita de 3 ori/zi, in 100 ml de apa);

e) Hameiul – infuzie de conuri de hamei care se bea seara, inainte de culcare;

f) Maghiranul – infuzie, 1-2 cani/zi, sau sub forma de pulbere. Extrem de util în caz de letargie si epuizare nervoasa, mai ales când acestea sunt asociate cu oscilatii între oboseala si agitatie, anxietate, insomnie.

g) Teiul se poate consuma sub forma de ceai caldut, 1-2 cani/zi, dintre care ultima seara, inainte de culcare; sau se fac bai cu flori de tei.

h) Sunatoarea are efecte calmante si antidepresiv dovedite clinic. Sunatoarea se administreaza sub forma de infuzie sau comprimate.

j) Talpa-gastei infuzie, o cana cu 30 de minute inainte de culcare sau sub forma de capsule.

Grație conținutului chimic bogat în vitamine (A, C, E), săruri minerale, acizi organici (citric, salicilic, tartric), rezine, taninuri, substanțe amare, saponozide, grăsimi, ulei volatil, Talpa - gastei prezintă proprietăți de trei ori mai puternice decât ale valerienei.

De retinut pe final: Medicamentele pentru insomnie, fie ele alopate sau medicamente naturiste, NU trebuie administrate la intamplare, ci doar la recomandarea unui specialist, dupa scheme individualizate si bine definite.


MAI POTI CITI