Pareri negative ORTOREXIA: obsesia pentru alimentația exclusiv sănătoasă.

Wiki ce este Ortorexia si cum se manifesta: Ortorexia este o tulburare de alimentatie care se caracterizeaza prin obsesia patologica de a consuma numai alimente sanatoase.

Prin faptul ca o preocupare inofensiva pentru alimentele pe care le consumam, se poate transforma intr-o obsesie patologica si anume: Ortorexia.

Psihologii sunt de parere că în spatele ortorexiei există cauze medicale (de exemplu, existența unei tulburări de comportament alimentare precum anorexia).

Dar pot exista și cauze psihologice, precum o stimă redusă de sine sau nevoia de a se conforma unor așteptări sociale sau perfecționismul. 

Pentru anumite categorii, precum sportivii, de exemplu, există un anumit nivel de așteptări și o presiune ridicată pentru un anumit tip de alimentație.
ortorexia pareri forum medical cauze si tratament

Potrivit jurnalului medical British Dietetic Association, Ortorexia afecteaza mai ales persoanele cu varsta peste 30 de ani, cu nivel mediu si inalt de educatie, care traiesc in tarile dezvoltate din punct de vedere economic. 

Ortorexia inregistreaza o incidenta mai mare printre barbati potrivit unui studiu publicat in revista de specialitate Comprehensive Psychiatry.

În cazul ortorexiei, obsesia pentru a mânca exclusiv sănătos se traduce nu doar într-o sănătate mentală precară, dar și în probleme reale fiziologice precum o imunitate scăzută, scăderea în greutate, palpitații, anxietate sau insuficiență renală.

Să nu uităm, stresul ridicat crește riscul pentru probleme cardio-vasculare și depresie. 

În plus, din păcate, ortorexia este asociată în multe cazuri și cu alte tulburări de comportament alimentar precum anorexia, a cărei incidență este în creștere în rândul tinerilor.

Cum se "trateaza" ortorexia

Pentru a depasi ortorexia este necesar ajutorul oferit de un psihoterapeut, insa la fel de important in aceasta privinta este si cuvantul nutritionistului. 

Tratamentul ortorexiei va consta atat in consiliere, cat si in reintroducerea treptata a anumitor alimente care fusesera refuzate de bolnav pana atunci.

Unii medici elvetieni sustin ca au reusit sa obtina o vindecare spontana de ortorexie cu mai multe pahare de bere si felii de pizza sau chiar cu un tratament drastic pe baza de inghetata si alimente gata preparate. 

Din nefericire, ortorexia pare a fi singura boala care raspunde la un astfel de tratament.


MAI POTI CITI