HIPERTRIGLICERIDEMIA Cauze, Riscuri si Recomandari utile pentru tratament.

Wiki medical: Hipertrigliceridemia reprezinta cresterea nivelului trigliceridelor in sange peste valoarea superioara a normalului (mai mae de valoarea de 150mg/dl). 

Organismul are nevoie de trigliceride deoarece acestea reprezinta o sursa importanta de energie insa daca nivelul acestora este mare spre foarte mae, cu atat riscul cardiovascular este mai accentuat.

Ca si cauze hipertrigliceridemia au fost identificate: supraponderalitatea, obezitatea, diabetul zaharat, hipotiroidismul si problemele renale care sunt afectiuni raspunzatoare de cresterea valorilor trigliceridelor in sange.

Totodata, dislipidemia de cauza genetica este si ea raspunzatoare de aparitia unor valori anormale ale trigliceridelor serice. 
Hipertrigliceridemia opinii medicale cauze si remedii medicamentoase

De asemenea trebuie mentionat faptul ca hipertrigliceridemia poate fi cauzata de diverse medicamente printre care amintim: diureticele, corticosteroizii, beta-blocantele dar si contraceptivele orale.

Cresterea trigliceridelor serice reprezinta din punct de vedere medical un factor de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare. 

Cercul vicios in care sunt inclusi pacientii diagnosticati cu aceasta tulburare metabolica include atat bolile de inima, cat si diabetul zaharat. 

Astfle, pacientii care se confrunta cu valori persistent crescute ale trigliceridelor vor avea un risc mai mare de a dezvolta ateroscleroza si consecintele vasculare ale acesteia: hipertensiune arteriala, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale. 

O alta problema a pacientilor care sunt diagnosticati cu hipertrigliceridemie este depunerea acestora la nivelul organelor.

Astfel, steatoza hepatica (depunerea de grasime la nivel hepatic) si pancreatita sunt consecinte ale hipertrigliceridemiei.

Una din cele mai importante recomandari in hipertrigliceridemie este schimbarea stilului de viata. 

Dieta hipocalorica, saraca in grasimi de origine animala, cu evitarea dulciurilor eprezinta primul pas catre normalizarea valorilor trigliceridelor serice. 

Totodata, incorporarea in rutina zilnica a unei activitati fizice si renuntarea la fumat si alcool sunt de real ajutor celor care vor sa evite complicatiile acestei afectiuni. 

Pentru pacientii diagnosticati cu hipertrigliceridemie si care prezinta valori foarte ridicate ale trigliceridelor serice (sau care au si alti factori de risc de tipul obezitate, diabet zaharat si afectiuni cardiovasculare) se recomanda initierea unei linii terapeutice sub atenta indrumare a medicului curant. 

Printre acestea remedii amintim fibratii, uleiul de peste si statinele. 

Fibratii sunt medicamente utilizate pentru scăderea concentraţiilor de colesterol şi trigliceride din sângeatunci când dieta săracă în grăsimi şi alte tratamente non-medicamentoase, cum ar fi scăderea în greutate şi exerciţiul fizic, nu au determinat scăderea lipidelor sanguine.

Orice tratament medicamentos care vizeaza scaderea nivelului trigliceridelor va trebui monitorizat cu atentie periodic. 

Sistarea tratamentului medicamentos sau modificarea dozelor se vor face in functie de valoarea trigliceridelor, dar si de alti parametri. 

In cazul in care nu se constata o ameliorare a valorii trigliceridelor sub tratament medicamentos, trebuie suspectata o cauza secundara: de exemplu hipotiroidismul sau medicamentele mai sus mentionate.

MAI POTI CITI