Mananci PICANT, IUTE? Traiesti mai mult si ai RISC redus de moarte.

Tinem sa va atragem atentica ca autorii studiului despre legatura dintre consumul de alimente iuti si speranta de viata sunt de parere că e încă devreme de spus dacă ar trebui încurajată introducerea alimentelor picante în dietă pentru îmbunătățirea sănătății si micsorarii riscului de moarte.

Studii clinice suplimentare sunt necesare pentru a verifica dacă efectul benefic de reducere a riscului mortalității se datorează produselor picante sau altor factori care țin de dietă sau stil de viață.

Cert este ca includerea produselor picante în alimentație se pare că ar corela cu un risc mai mic de mortalitate, asociere valabilă și pentru decesul cauzat de afecțiuni precum cancerul, ischemia și afecțiunile respiratorii.

opinii medicale alimentele picante iuti si riscul de moarte subita
Studiul care a ajuns la această concluzie a fost publicat în jurnalul medical British Medical Journal (BMJ) și este unul observațional, asadar rezultatele sale nu indică o relație de tip cauză-efect, însă pot reprezenta punctul de plecare pentru noi cercetări privind nutriția și dezvoltarea unor alimente funcționale.

Un numar de 487 375 de participanți, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, au răspuns la un chestionar privind starea generală de sănătate și consumul de alimente picante, legume, carne roșie și alcool.

Persoanele care aveau un istoric medical de cancer și boli de inimă au fost excluse din analiză.

Pe o durată de aproximativ 7 ani au fost înregistrate 20 224 de decese în rândul participanților.

S-a observat statistic că cei care consumaseră alimente picante o dată sau de două ori pe săptămână aveau un risc cu 10% mai mic de mortalitate decât cei care mâncaseră picant mai puțin de o dată pe săptămână.

Riscul cel mai mic s-a observat în cazul celor care consumau alimente picante de cel puțin 3 ori pe săptămână – 14%.

Rezultatele au fost similare atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar asocierea dintre consumul de alimente picante și reducerea riscului de mortalitate a fost mult mai puternică în cazul celor care nu consumau alcool.

MAI POTI CITI