NOUTATI medicale: Diagnosticarea bolii FICATULUI GRAS NON-ALCOOLIC in randul copiilor.

Noutati in sanatate: Un nou test de sange ar putea inlocui necesitatea efectuarii unei biopsii hepatice pentru diagnosticarea bolii ficatului gras non-alcoolic in randul copiilor.

Desigur cercetarea clinica este la inceput, dar rezultatele sunt promitatoare si ar putea contribui la schimbarea modului in care intelegem si gestiona boala ficatului gras non-alcolic la copii.

Se pot salva timp, resurse si se poate reduce stresul atat pentru copii, cat si pentru parinti. 

Ultimul pas este sa se poata incetini progresia bolii astfel incat sa se reduca numarul de pacienti care necesita un transplant de ficat pe parcursul vietii.

Cercetatorii sustin ca testele de sange ar putea inlocui necesitatea unei biopsii hepatice in cazul copiilor care sufera de boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA).
noutati medicale diagnosticare boala ficatului gras non-alcoolic la copii fara biopsie

In acest moment, daca un copil are cicatrici sau inflamatii la nivelul ficatului, doctorii pot recomanda efectuarea unei biopsii hepatice.

In prezent, biopsia hepatica este cel mai precis test pentru diagnosticarea bolii ficatului gras non-alcolic si singura metoda utilizata pentru evaluarea prezentei cicatricilor sau a inflamatiei.

Cu toate acestea, biopsia este o metoda invaziva, costisitoare, predispusa la erori si prezinta un risc mic de complicatii semnificative. 

Asadar, disponibilitatea unui MARKER precis si neinvaziv care sa inlocuiasca necesitatea biopsiei hepatice reprezinta un progres major atat pentru copii si parinti, cat si pentru profesionistii din domeniul sanatatii.

Cercetarea clinica s-a axat pe 67 de copii diagnosticati cu boala ficatului gras non-alcoolic si se pare ca diferite tipuri de grasimi din sange au fost asociate cu caracteristici ale ficatului gras.

Cercetatorii le-au facut si o biopsie hepatica pentru a determina prezenta inflamatiei si a cicatricilor. Afectiunile cele mai comune care intra in aceasta categorie sunt steatoza hepatica si fibroza non-alcoolica.

Cand o sa fie complet operational, vor fi inclusi 2000 de copii, inclusiv 500 diagnosticati cu BFGNA prin biopsie, iar urmarirea acestora va continua pana la  varsta de 30 de ani.

Nu exista inca tratament medicamentos pentru boala ficatului non-alcoolic, insa exista in cercetare cateva medicamente, iar rezultatele sunt promitatoare.

Topicuri de interes referitoare la boala ficatului gras non-alcoolic: ficatul gras se vindeca, ficat gras ceaiuri, steatoza hepatica grade, tratament ficat gras hofigal, ficat gras analize


MAI POTI CITI