Noutati Medicale: PROBIOTICELE au efecte benefice pentru MEMORIE si STRES.

Noi studii clinice indică tot mai des o posibilă legătură între sănătatea mentală și bacteriile din intestine (care face parte din microbiom).

Conform dictionarului medical, microbiomul reprezinta suma totala a bacteriilor, fungilor si acarienilor care exista în corpului uman, atât în interior, cât si pe piele.

Rezultatele acestora studii sunt confirmate de un nou studiu în care participanții care au luat zilnic probiotice, pe durate unei luni, si ca si rezultat s-au simțit mai puțin stresați și au obținut scoruri mai bune la teste de memorie.

22 bărbați care au luat parte la studiul clinic de fata au primit timp de o lună câte o capsulă care conținea peste un bilion de bacterii Bifidobacterium longum 1714, iar în luna a doua au primit capsule placebo.
parei medicale noi probioticele pentru o memorie sanatoasa

Comparând nivelul de stres declarat și rezultatele la testele de memorie înainte de începerea studiului, după prima lună în care s-au administrat probiotice și după luna a doua, s-a observat că participanții erau cel mai puțin stresați și memoria era la un nivel de funcționare optim după luna în care au primit probiotice, nivelul de cortizol din sânge (considerat hormonul stresului) fiind cel mai scăzut.

Studiul pe oameni a fost precedat de teste pe animale de laborator, în care aceeași echipă de cercetători de la University College Cork din Irlanda a arătat că administrarea de probiotice poate îmbunătăți memoria și poate avea un efect antidepresiv.

Studiul clinic privind posibila legatura dintre probiotice si calitatea memoriei s-a realizat pe un număr mic de participanți, de aceea este nevoie de replicarea lui pentru cofirmarea rezultatelor.

Dacă efectul probioticelor va fi susținut și de acestea, va fi un progres semnificativ pentru sănătatea mentală, mai ales că în general probioticele au puține efecte secundare.

Cu cat exista mai multe bacterii intr-o doza a probioticului cu atat acesta este mai eficient.

In general dozele care sunt oferite de alimentele speciale si de suplimente pot varia intre cateva milioane si cateva miliarde de bacterii pe doza si cu toate acestea studiile clinice au aratat eficienta preparatelor care au mai mult de un miliard de bacterii vii pe doza.

Sunt si preparate speciale care au 10 miliarde de bacterii intr-o doza, dar nu este recomandat pentru persoanele care abia acum incep cura sa ia astfel de pastile.


MAI POTI CITI