WIKI: TRAHOMUL ce este, simptome, cauze, tratament Trahom - conjunctivita granuloasa.

Conform dictionarului medical, trahomul este o infecție provocată de bacteriile din specia Chlamydia sau Chlamydia trachomatis care tratata inadecvat poate duce la orbire.

Chlamydia este o bacterie parazită, care, sub formă de perle mici pătrunde în celulele mucoase unde creste, se reproduce și rezistă reacțiilor defensive ale celulelor. Chlamydia se transmite fie prin secretii mucoase infectate fie prin muște.

Trahomul sau conjunctivita granuloasa se transmite in principal intre copii si femeile care ii ingrijesc (daca acestia stau in crese - ca urmare, specialistii considera infectia drept caracteristica centrelor de ingrijire a copiilor).

Daca infectia cu Chlamydia se repeta de mai mult de 3 ori la un pacient, inflamatia conjunctivala devine foarte intensa si se ajunge astfel la apartia unor foliculi granulomatosi (trahomatosi), care, dupa eliminare lasa in urma o cicatrice.
trahomul dictionar medical cauze simptime si tratament eficient

Rezultatul final este abraziunea corneeana, cicatrizarea si opacifierea corneei, iar in cazurile dramatice, chiar orbirea.

Tratamentul trahomului este complex si trebuie instalat imediat dupa stabilirea diagnosticului.

Trahomul evolueaza in decurs de mai multi ani timp in care se succed perioade de reinfectie si acutizari motiv pentru care caracteristic tabloului clinic este coexistenta leziunilor evolutive cu cele cicatriceale.

Trahomul are patru stadii evolutive principale fiecare cu simptomatologia lor specifica:

1) Stadiul I incipient debuteaza cu senzatie de greutate palpebrala si usoara lacrimare. Conjunctiva
hiperemiata, lipsita de transparenta si luciu prezinta foliculi albiciosi prepomderent la partea superioara. Fine arcade vasculare apar apar in vecinatatea limbului. 

Corpusculii Prowazek sunt markerii identificati in produsul de raclaj al epiteliului conjunctival.
2) Stadiul II florid aduce agravarea semnelor si simptomelor in trahom. Pleoapele superioare grele, coborate in fata fantelor palpebrale dau bolnavului aspectul caracteristic adormit. 

Pe conjunctiva tarsala a pleoapei superioara apar numerosi foliculi cu aspect de icre de stiuca care plesnesc la presiune. Vasele superficiale cu punct de plecare limbul superior invadeaza corneea conducand la aparitia panusului.

Acesta are aspect de perdea care are drept consecinta clinica aparitia fotofobiei, lacrimarii si scaderea acuitatii vizuale. 

Alti foliculi care apar in periferia corneei, dupa resorbtie provoaca modificari ale suprafetei corneei (curburii) concretizate prin astigmatism. Stadiul II dureaza in general de la doua luni la 2-3 ani. 

3) Stadiul III precicatriceal dureaza cativa ani. Se caracterizeaza prin existenta pe conjunctiva tarsala a unor foliculi mai putin numerosi in diferite stadii evolutive, o puternica dezvoltare a panusului si prezenta liniei ARTL- linie de culoare alba paralela cu marginea palpebrala libera. In fundul se sac apar frauri cicatriceale. 

4) Stadiul IV cicatriceal se caracterizeaza prin inlocuirea foliculilor cu tesut cicatriceal care antreneaza fenomene retractile. 

Corneea ramane vascularizata si opalescenta putand prezenta leucoame vascularizate. Acestea determina scaderea acuitatii vizuale.

Dupa cum spuneam, tratamentul trahomului este un complex si de lunga durata, insa nu complicat. Pentru cele mai bune rezultate in tratarea trahomului se recomanda:

a) Antibiotice

Cele mai indicate sunt azitromicina (sumamed) administrata oral si tetraciclina (unguent oftalmic). Azitromicina este superioara tetraciclinei insa este mai scumpa. 

Azitromicina  se administreaza mai usor, intr-o singura doza orala (complianta pacientului la tratament este mult mai crescuta in acest caz). 

Reactiile adverse ale azitromicinei sunt mai reduse (daca apar, ele sunt usoare si se manifesta in principal sub forma disconfortului gastro- intestinal.

Scopul tratamentului antibiotic este de a reduce concentratia de Chlamydii si de a elimina complet, in final, infectia. 

Tratamentul cu Azitromicina este adresat intregii familii si nu doar copilului infectat, iar daca pacientii se afla intr-o zona hiperendemica atunci intreaga comunitate este eligibila pentru antibioticoterapie.

b) Spalarea temeinica a fetei

Studiile efectuate in comunitatile cu numeroase cazuri de trahom au demonstrat ca spalarea fetei cu apa curata si sapun reduce riscul de aparitie a bolii precum si severitatea trahomului activ.

c)  Ameliorarea conditiilor de mediu, in principal cele de igiena

O etapa importanta in tratament poate fi interventia chirurgicala. Aceasta este indicata in special in cazul bolilor complicate cu cicatrici sau cu opacifieri ale corneei prin panus.


MAI POTI CITI